PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival nakladatelů Tabook skončil na ulici. Na pódium se vrátili Sabot

Festival nakladatelů Tabook skončil na ulici. Na pódium se vrátili Sabot

Čtvrtek, 22.10.2020 / fotoreport + článek

 

 Byť současná situace není kulturním akcím právě nakloněna, nenechali se pořadatelé festivalu malých nakladatelů Tabook zlomit a poradili si. Letošní devátý ročník měl téma Možnosti samoty a ze zamýšlených prostor Střelnice se částečně přesunul ven. Tabook mohli lidé navštívit před táborskými kavárnami a především na Pražské ulici, kde svoje stánky rozbili právě nejrůznější nakladatelé. Na festivalu kromě prodeje knih nechyběly výstavy, autorská čtení a koncerty. 

Tabook je zaměřený právě na malá nakladatelství, která jsou často žánrově velmi specificky vyhrazená, Dbá se u nich na jistou artovou podobu, nekonvenčnost a specifičnost. Není to zkrátka žádný mainstream, kterým je český knižní trh zaplaven a ve kterém se mnozí čtenáři spíše topí, než pohodlně plavou.

Na Tabooku došlo samozřejmě i na setkání s autory, autorská čtení, besedy a autogramiády. Ve vinárně U Černého kocoura a zeleného stromu například představil svoji nejnovější básnickou sbírku Obyvatelé Jakub Řehák, který je spojený s nakladatelstvím Fra, v Dobré čajovně jste se mohli setkat s hispanistkou, překladatelkou a především redaktorkou knihy Vlast z produkce nakladatelství Akropolis.

Z výstav jsme stihli vernisáž obrazů Antonína Šíta v Městské knihovně Tábor, kterou provázel Tomáš Míka -  letošní držitel  ceny za nejlepšího učitele Zlatý Ámos, a výstavu koláží Plasticus maritimus invazivní druh  portugalské bioložky Ana Pego v tetovacím studiu Hatumoa.

Došlo i na programy pro děti a nechyběla tradičně také hudba. Pátečním vrcholem byl jednoznačně velký návrat dua Sabot, a to na jejich domácí půdě v prostoru kulturního centra Cesta, jenž Hilary s Chrisem zkraje devadesátých let zakládali. Předskakovalo jim rovněž domácí duo Katastr. V sobotu se pak v Divadle Oskara Nedbala návštěvníci dobře pobavili u kapely Hm...  


Fotografie


Autor: David Peltán, Wendy Šimotová






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.