PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Zkolaudováno. Divadlo Oskara Nedbala skončilo rekonstrukci, otevře ho Ondřej Ruml

Zkolaudováno. Divadlo Oskara Nedbala skončilo rekonstrukci, otevře ho Ondřej Ruml

Úterý, 11.02.2020 / fotoreport + článek

 

Táborské Divadlo Oskara Nedbala po půlroční pauze zahájí jarní sezonu v čerstvě zrekonstruovaných diváckých prostorách. Diváci se mohou těšit na zcela nové přízemní prostory vstupní haly, foyer, šaten, toalet, pokladny, galerie i kavárny. Vše bylo zkolaudováno v úterý 11. února. Slavnostní otevření je nachystáno na pátek 21. února, kdy se koná akce Divadlo v gala.  

Opravy nové budovy divadla z roku 1965, která patří Jihočeskému kraji (vlastníkem historického sálu divadla je Město Tábor), začaly loni v červenci. Přípravy, včetně studie a projektu, trvaly dva a půl roku. Rekonstruováno bylo téměř 1 200 metrů čtverečních plochy za 32 372 950 korun. Opravu financoval zřizovatel divadla Jihočeský kraj. Dodavatelem stavby se na základě veřejné soutěže stala firma Dřevotvar - řemesla a stavby z Chýnova. 

"Chtěli jsme divákům poskytnout větší komfort a stylově sjednotit prostory. Vracíme se do šedesátých let, snad se podařilo prostorům vrátit původního ducha doby. Vše navíc už bylo na hraně životnosti" říká ředitelka Divadla Oskara Nedbala Linda Rybáková.  

Autory projektu jsou architekti Monika a Martin Krausovi. Prostoru dominují dubové dýhy, mramor a sklo. Cílem byla větší přehlednost, vzdušnost, útulnost i například zvýšení kapacity toalet a opravy vzduchotechniky.  

"Neuvidíte tu super moderní trendy, respektovali jsme původní ráz. Repasována byla původní zrcadla, výplně dveří, zábradlí, mramorová podlaha i kryty topení. Snažili jsme se zachovat, co šlo, a doplnit to novými věcmi," doplňují Krausovi. Novinkou je například podhled nad barem divadelního klubu, v němž se nachází notový zápis jednoho z děl skladatele Oskara Nedbala.  

Šály do Bejváku

Došlo také na výměnu šál na jevišti. "Nebyly měněné dvacet let, jen látky na ně stály 250 tisíc korun. Staré šály nepřišly vniveč. Darovali jsme je neziskové organizaci Cheiron T, která je využije na výplně ve vznikajícím prostoru Bejvák na sídlišti Nad Lužnicí," sdělila Linda Rybáková. 

Vše se úplně nestihlo. Z důvodu zachování dostatku prostoru pro zhotovitelskou firmu na navážení a odvážení stavebního materiálu se odložila stavba rozptylové plochy před divadlem. Ta by měla být hotová tento rok v létě. V neutěšeném stavu se nachází také stará, historická budova Divadla Oskara Nedbala z roku 1887 i velký divadelní sál.

"Stará budova nikdy neprošla komplexní rekonstrukcí. Je tedy dalším bodem programu a snad na opravu někdy dojde. Bude to věcí jednání s vedením města. Co se týče oprav velkého sálu divadla, toto téma jsme již otevřeli a letos bychom rádi nechali vypracovat studii," podotýká ředitelka divadla.   

Jarní sezonou divadlo slavnostně zahájí 21. února. Večer v gala zahájí přestřižení pásky, a to v 17.30 hodin. Následovat bude vernisáž uměleckých fotografií poodhalujících proces rekonstrukce objektivem Richarda Hodonického a večer završí koncert nesmrtelných písní Voskovce, Wericha a Ježka v podání Ondřeje Rumla, Matej Benko Quintetu a Jihočeské filharmonie


Více informací naleznete na www.divadlotabor.cz.
 


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.