PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Všichni kouleli v kuse den a kousek. Kuželkářský maraton se setkal s ohlasem

Všichni kouleli v kuse den a kousek. Kuželkářský maraton se setkal s ohlasem

Úterý, 08.10.2019 / fotoreport + článek

 

Neoficiální český rekord padl. Účastníci kuželkářského maratonu, který se konal z pátku 4. do soboty 5. října, během 25:36 hodin pokořili hranici tisíce her bez přerušení, když se hrálo nepřetržitě na všech čtyřech drahách táborské kuželny Lokomotivy. 

Neobvyklá sportovní akce přilákala nejen příznivce kuželkářského sportu, ale i sportovní příznivce a další zájemce od dětí po dospělé, kteří si vyzkoušeli koulet úplně poprvé. I přes určité obavy pořadatelů, kdy se především v nočních a ranních hodinách nečekal tak velký zájem, dopadl kuželkářský maraton úspěšně.

„Rozhodně jsme nečekali tolik zájemců. Naopak mnoho účastníků si v dobrém stěžovalo, že by si rádi zahráli ještě více," zhodnotil výjimečnou akci organizátor a člen výkonného výboru ČUS Zdeněk Krátký. Spolupořadatelem kuželkářského maratonu bylo i město Tábor a místní kuželkářský klub Loko Tábor.

Akci zahájili úderem deváté hodiny v pátek dopoledne prvními hody starosta města Tábora Štěpán Pavlík, místostarostka města Olga Bastlová, předseda okresní organizace ČUS Vladimír Hanzal a předseda KK Loko Tábor David Kášek. Ty pak postupně vystřídali žáci a žákyně základní školy Helsinská a z Čekanic, kteří dokázali svými hlasivkami vytvořit bouřlivou atmosféru v doprovodu „mexické vlny", zvonečků a řechtadel.

I když vůbec nešlo o rekordy v počtu shozených kuželek, přesto se našli soutěživí jedinci, kteří se chtěli svými výkony prezentovat na tabuli nejvyšších náhozů. Další motivací byla pro všechny účastníky odměna tatrankou za každou devítku, což je maximum. Jedna hra obnášela 15 hodů do plných, každý zájemce se mohl přihlásit i vícekrát.

Pozvání od pořadatelů přijali i kuželkáři z okolí, z Trhových Svinů, Jindřichova Hradce nebo Chýnova. Nejvzdálenějším účastníkem byl Piotr Malinowski z polského Opole vzdáleného 450 kilometrů, který dorazil i se svou přítelkyní z Tábora. Akci podpořila i čtveřice Nepálců z Indické restaurace v Táboře, kteří své kuželkářské umění přenášeli přímým přenosem přes mobilní telefon až do rodné země. Navíc dokázali pro účastníky nočního a ranního koulení připravit i bohatý raut. 

Nechyběli ani známé tváře táborských sportovců a funkcionářů. Došlo na rodinný souboj generací – fotbalisty Vladimíra a triatlonistky Niki Káškové, pak i hokejisty Petra a Antonína Trieba. „Projevilo se, že jsem nezahálel, ale tvrdě makal," okomentoval své premiérové vítězství otec Vladimír Kášek po dlouhé sérii proher vzájemných běžeckých duelů. Svoji šikovnost prokázali i fotbalisté FK MAS Táborsko v čele s kapitánem Jakubem Navrátilem a posilou z Dynama Mikulášem Jášou.

Nesmírnou soutěživost předvedli funkcionáři Agentury Cyklistika Petr Balogh, Josef Krch a Markéta Poslušná, nebo trenér Michal Bednář a cyklokrosař Stanislav Bambula mladší. „Kuželky jsem hrál poprvé, ale po dnešku uvažuji o kuželkářské kariéře," prohlásil trenér táborských cyklokrosařů Michal Bednář, který se zlepšoval každým hodem.

Nechyběl ani kulturista Miroslav Pražma se svou rodinou, který skončil na osmém místě v anketě o nejúspěšnějšího sportovce okresu Tábor za rok 2018.

Výraznou posilou byli i táborští atleti. Rodina Kuželkova byla hodna svého jména, což prokázala nejen účastí během pátečního odpoledne, ale i brzkých ranních hodin. V kritickém času sobotního rána dorazili i rodiny atletických veteránů. Trojskokana Marka Volfa a oštěpaře Ctibora Cabadaje podpořili i rodinný příslušníci. Navíc oba svedli dramatický souboj o lídra nejvyššího náhozu v kategorii neregistrovaných mužů, když se nakonec z prvenství zaslouženě výkonem 95 kuželek radoval Ctibor Cabadaj a druhý Marek Volf zaostal za ním jen o tři body.

Nechyběl ani ricochetista Alan Mačor, krasobruslařské mladé naděje z Kraso HC Tábor, s cyklistickou partou kamarádů jednatel TZMT Tábor Jan Benda.

Zahanbit se nenechali ani táborští sportovní redaktoři Josef Janda, který celkem snadno zdolal kolegu Pavla Šáchu. „Ze začátku mi to vůbec nešlo. Ale pak jsem se postupně zlepšoval a byl Pepovi rovnocenným soupeřem. Příště už ho udělám," slíbil Pavel Šácha. Těsně před samotným závěrem kuželkářského maratonu si vyzkoušel dvě hry i českobudějovický sporťák Kamil Jáša.

Toho o chvíli později následoval cestou na služební cestu i senátor Jaroslav Větrovský. „Jsem nadšený z výborné atmosféry a jsem moc rád, že jsem našel alespoň chvilinku na aktivní účast," poznamenal aktivní cyklista a sportovní příznivec.

Místostaroska města Tábora Olga Bastlová se vedle úvodního zahájení aktivně účastnila i v noci, kdy zašla cestou ze společenské povinnosti na plese seniorů. Dostavila se nakonec i potřetí, při závěrečném hodnotícím posezení organizátorů v pravé sobotní poledne.

Spolek BSPOŽ z Blaňáku a Čekanic bývá pravidelným a tradičním účastníkem kuželkářských akcí, navíc je zárukou skvělé atmosféry a pohodové nálady. Tentokrát došlo na vyhecované trojutkání mezi fanoušky Slavie, Sparty a Plzně, když poražený musel pozvat své protihráče na pivo. A jak to nakonec dopadlo? Řeklo by se tradičně, jak už bývá poslední dobou zvykem. Poraženým zůstal zástupce Sparty Karel Ilčík. Jedinou útěchou mu bylo, že mohl přednostně ochutnat skvělý makový perník od šéfové spolku Vladimíry Stráňkové.

Došlo pivo

Na kuželně nechyběly další dobroty z domácí kuchyně, Yvona Hofbauerová sponzorsky dodala dietní tvarohovou bábovku a čerstvý domácí chléb. Bufet Zdeňka Sedloně nabízel vynikající šťavnaté klobásy a utopence, pivo teklo neuvěřitelným proudem. A to doslova, že v jednu hodinu ráno došlo. Ale díky majiteli Indické restaurace Pavlu Filipovi vyprahlí účastníci dlouho nestrádali. A možná i právě proto mnozí vydrželi až do úplného konce.

"Dík patří především kuželkářům Loko Tábor, kteří zajišťovali technický a výsledkový servis. K nejaktivnějším patřily sestry Eva a Monika Havránkovy, veliké úsilí kuželkářskému maratonu věnoval předseda klubu David Kášek, v kritických ranních hodinách vypomohli především dorostenci Loko Tábor a další členové oddílu. Na utvoření neoficiálního rekordu se podílela i polovina A týmu, i přesto, že v sobotu odpoledne je čekal boj o důležité ligové body," chválí organizátoři.

S přípravou náročné akce se spolupodílel i odbor školství a tělovýchovy města Tábora, ale i zaměstnanci ČUS Tábor. Poděkování patří i ředitelce základní školy Helsinská Aleně Heršálkové, která umožnila zajistit účast žáků a pomáhala i s organizací akce.

Organizátoři kuželkářského maratonu ještě netuší a zatím neplánují, jestli se pokusí tento rekord někdy překonat. „Bude záležet, jaké budou ohlasy a názory a jaký bude zájem veřejnosti," netroufá si odhadnout organizátor Zdeněk Krátký.

Soutěž byla zároveň nejlepší pozvánkou na akce pro sportování veřejnosti, které budou v příštím roce součástí oslav výročí založení města Tábora (rok 1420). Maratonu se odhadem zúčastnilo 335 lidí. 

Kuželkářský maraton - statistika

Čas trvání – 25 hodin 36 minut
Odehráno 1000 her – 15 000 hodů
Celkem shozených kuželek – 54 912
Nastoupilo 335 hráčů

Nejvyšší dosažené výkony

Dívky – Filip Paulík 78, Milan Horváth 71

Chlapci – Tereza Bendová 80, Karolína Kubošková a Eliška Kolrusová 69

Ženy

Neregistrované – Barbora Pechková 90, Barbora Krátká 85
Registrované – Jolana Jelínková 102, Monika Havránková 98

Muži


Neregistrovaní – Ctibor Cabadaj 95, Marek Volf 92
Registrovaní – David Kášek 104, Martin Hlaváč 102

Nejvíc sražených kuželek

Martin Dvořák 1291 bodů (21 her)

Nejvíc odehraných her
David Poslušný (23 her)


Fotografie


Autor: David Peltán, Petr Hofbauer


Téma: Sport





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.