PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Na festival Táborská setkání bude vstup skoro zdarma a dbá se více na ekologii

Na festival Táborská setkání bude vstup skoro zdarma a dbá se více na ekologii

Středa, 11.09.2019 / článek

 

Mezinárodní festival Táborská setkání se přiblížil. Tradiční akce, kterou vyhledávají místní i přespolní, se koná od pátku 13. do neděle 15. září v historickém centru Tábora i jeho okolí. 28. ročník nabídne z hudebního programu kromě místních kapel také Richarda Müllera, Gypsy.cz, Tata Bojs, Adama Mišíka, Quennie, minus123minut či Gingerhead. Nechybí však lahůdky, kostýmové průvody, hry, zábava pro malé i velké a ohňostroj. 

Letošní ročník přináší více změn a novinek, než tomu bylo v minulosti. Největší změnou je, že se letos bude vybírat vstupné jen na Žižkově náměstí, program v ostatních částech města tak bude volně přístupný.

"Hlavním důvodem bylo, že chceme pozvat lidi i mimo Pražskou ulici a Žižkovo náměstí, které jsou vždy velmi exponované. Hlavní trasy by se tak mohly uvolnit a lidé mohou objevovat i další krásné uličky a zákoutí. Také ubude kontrol a zátarasů, které tvořili na cestách překážky. Jen na hlavním náměstí bylo 13 vstupů! V neposlední řadě se bude platit jen na velké, mnohdy drahé kapely, ač je vstupné 200 korun na dva dny spíše symbolické," vysvětluje starosta města Štěpán Pavlík, proč je letos program mimo Žižkova náměstí, kde bude probíhat hlavní program, zdarma.

Na druhou stranu, vstupenky na hlavní náměstí budou dražší. Osoby 13 až 64 let zaplatí 200 Kč v předprodeji, nebo 300 Kč na místě. Osoby nad 65 let, držitelé průkazu ZTP zaplatí 100 Kč v předprodeji, 150 Kč na místě. Loni stálo vstupné v předprodeji 180 Kč, na místě 250 Kč. Stále platí, že děti do 12 let mají "Táborky" zdarma. 

Předprodej vstupenek probíhá v městském infocentru či na vlakovém nádraží a skončí ve čtvrtek 12. září.

Program na hlavním náměstí

Na velkém podiu se v pátek večer odehraje slavnostní ceremoniál. Při něm dojde k setkání čtyř hejtmanů Tábora, tedy Mikuláše z Husi, Jana Žižky, Chvala Řepického z Machovic a Zbyňka z Buchova. Historické postavy ztělesní profesionální herci jako Pavel Nový. Kromě oficiálního zahájení, stánků s lahůdkami a pestrého doprovodného programu v průběhu tří dní ani letos návštěvníci nepřijdou o koncerty. Pozvání na hlavní pódium přijali například Richard Müller, Gypsy.cz, Tata Bojs, Adam Mišík, Quennie, minus123minut, Gingerhead či táborský Bolech, který zahraje známé filmové melodie.

Na programu se budou podílet i soubory nejen z partnerských měst, tedy Kostnice, Nových Zámků, slovinské Škofja Loky nebo polského města Grodzisk Wielkopolski.

Na náměstí přijde také páteční pochodňový průvod, který vyrazí v 20.45 z náměstí T.G.M., i kostýmový průvod, který vyjde v sobotu ve 13 hodin z Erbenovy ulice.

Více EKO

Město Tábor se letos připojil k dalším městům a festivalům v ctění ekologie, proto návštěvníky čeká používání vratných kelímků. Ty na sobě budou mít tři varianty potisku - jeden zobrazí Jana Žižku z oficiálního plakátu, druhý nadcházející výročí 600 let města a třetí ponese obecnou symboliku města s hravou hádankou.

V okamžiku, kdy si návštěvník koupí nápoj, zaplatí zálohu 50 Kč za vratný kelímek, který může vrátit u stánkařů nebo v centrálním výkupu v Křížkově ulici čp. 30 za radnicí. Kelímek si lze odnést domů a získat tak suvenýr.

Program letos přinese nové historické aktivity, např. vojenské ležení na Velkém šanci, kde diváci uvidí ukázky, jak válčili husité, seznámí se s jejich zbraněmi, aktivně se zúčastní verbování, výcviku středověké sebeobrany, boje muže proti muži aj. Nová bude sobotní ponožková bitva v Tismenickém údolí na louce u Ctiborova mlýna.

Teen zóna s musery

Populární při Táborských setkáních je Teen zóna na náměstí T. G. Masaryka a v kině Svět. Mladí návštěvníci se mohou těšit na musery (muser je umělec, který využívá hudební aplikaci Musical.ly). Museři jako Naty Hrychová či Adam Kajumi vystoupí v Táboře poprvé. Jsou v plánu debaty, soutěže, autogramiády. Akci moderuje Jakub Jíra. Teen zóna zahrne exhibice freestyle BMX a půjčování kol a skateboardů. V kině Svět se uskuteční v sobotu od 14 hodin promítání filmů od tvůrců slavné počítačové hry Kingdom Come: Deliverance, studia Warhorse.

Letošní program nevynechá osvědčené aktivity, kterými budou dva průvody (páteční noční pochodňový a sobotní), dětský ráj v Holečkových sadech, staročeský jarmark na nám. Mikuláše z Husi s hudebním programem, rytířský turnaj pod Holečkovými sady u Housova mlýna, středověký špitál na Špitálském náměstí, žebrácká ulička v Děkanské ulici, středověké tržiště na Tržním náměstí, ohňová show na Velkém šanci a ohňostroj nad Jordánem (v sobotu večer).

Památky s dvěřmi dokořan

K nedělnímu programu neodmyslitelně patří Den otevřených dveří památek. Návštěvníci budou mít možnost nahlédnout do prázdné Bechyňské brány včetně výstupu na vyhlídkovou věž Kotnov. Lákadlem bude i prázdná Křižíkova elektrárna Na Bydžově po záchranné sanaci. Otevřen bude nedávno zrekonstruovaný rajský dvůr augustiniánského kláštera (sídlo muzea).

Podrobný program je na stránkách festivalu www.taborskasetkani.eu ,na facebookovém profilu města Tábor a v programových skládačkách.

Slavnosti se zúčastní více než deset historických souborů a skupin, lidé nakoupí u více než 200 stánků, na programu se podílí více než 1000 účinkujících. Jako každý proto pořadatelé upozorňují na četné uzavírky a omezení dopravy. Doporučují automobily nechat na odstavných parkovištích u bazénu, vlakového nádraží či zimního stadionu.

Více informací k organizaci festivalu - parkování, uzavírky, toalety apod. naleznete na www.taborskasetkani.eu/organizace/


Fotografie


Autor: David Peltán






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.