PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Černou Barboru se zrzavým bobrem i kvalitní hudbu nabídla volyňská plovárna

Černou Barboru se zrzavým bobrem i kvalitní hudbu nabídla volyňská plovárna

Čtvrtek, 11.07.2019 / fotoreport + video

 

Oproti Přeříznuté Barče (její bližší specifikace se nachází v titulku článku), což jeden z druhů piva čepovaného na říční plovárně ve Volyni, živou hudbu v prostoru této, v naší vlasti nejstarší, plovárny na břehu Volyňky, zde není možno slyšet každý den.

Ve čtvrtek 27. června zde proběhl maďarské kapely Gébert-Ulbert Project, jejíž repertoár sestával jak z bluesové, soulové a rockové klasiky, tak z jazzem prosycených instrumentálních skladeb, plných improvizovaných partů. Název kapely signalizuje, že hlavními postavami budou dva tam uvedení muzikanti, kterými jsou hráč na klávesové nástroje Gébert Attila a kytarista Ulbert Ferenc. Je doplňovala rytmika - baskytarista Eged Mártona a bubeník Takács Bálint, dalším členem byl zpěvák Ferenczy András.
Pomyslným úderem 20. hodiny započal první set, po krátké přestávce pak druhý, končící s desátou hodinou večerní, oba plné poctivé muziky. Na své by si mohli teoreticky přijít příznivci Michala Davida, vidouce klávesáka při duelech s kytarou s nástrojem Roland zavěšeným přes krk, leč muzika to byla opravdu poněkud jiná, než rádoby italské osmdesátkové hudební neskvosty.

Koncert zakončila skladba Little Wing, rockerům dobře známá z druhého alba Jimi Hendrixe Axis: Bold as Love, stejně jako Hey Joe oblíbený to improvizační materiál baladický, avšak s patřičnou gradací.



Poděkování za zprostředkování akce patří Volyňské kultuře, pod jejíž patronací právě tento koncert, vydařený i příjemným zvukem, ve vlahém letním pozdně červnovém večeru proběhl.

Volyňské plovárna je často zmiňována v souvislosti s jejím dobovým duchem - od roku 2008 je zapsána mezi kulturní památky, vybudována byla v protektorátních letech 1939 - 1941 Občanskou záložnou ve Volyni, dodnes zde stojí původní dřevěný komplex šaten a sprch, zachoval se i vodou Volyňky napájený padesátimetrový bazén. Často je zmiňována paralela s říčními lázněmi z filmu Rozmarné léto - ale nebojte, rybářským háčkem vám zde nikdo ucho šít nebude, ani v aleji doubků nesešlehá proutkem (byť okolo stromů je dostatek), zato k občerstvení čtyřmi jedenáctistupňovými čepovanými pivy vám postačí stokoruna.
 


Fotografie


Autor: Petr Hejna, foto: Václav Turek





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.