PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Na návsi postavili Maják Naděje. Poslouží hadicím i kultuře

Na návsi postavili Maják Naděje. Poslouží hadicím i kultuře

Neděle, 04.08.2019 / fotoreport

 

Vedle rybníčku uprostřed návsi Bežerovic u Bechyně během necelých třech měsíců postavila parta kutilů a recesistů Maják naděje. 

V přízemí návštěvníci míjí plážový bar i bezbariérovou vyhlídku po okolí, již zajišťují obrazovky s nasnímanou krajinou. V prvním patře se nachází útulný pokojíček pro hosty, stěnu zdobí malovaný obraz s výjevy z rybníka. "Zde je výstavní prostor a rádi bychom ho také využili pro různé divadelní scénky. K těm poslouží i zdejší balkon," popisuje třetí patro Vladimír Benedikt, který stavbu inicioval s Danielem Roseckým a Vladislavem Šoustarem.

Ve třetím patře je technická místnost, kde se obsluhuje tok vody v chrliči a kde se nachází elektroinstalace i sud s vodou, jenž má vyvažovat výkyvy věže. Na vrcholu majáku nechybí světlo a na ochozu kromě vyhlídky do krajiny najde návštěvník meteostanici. Uchu v objektu lahodí relaxační zvuky moře.

Multifunkčnost zařízení, které poslouží ke koncertům, výstavám, divadlům, hrám i promítáním, je také sušákem hasičských hadic. Dřevěná stavba o čtyřech patrech je 13 metrů vysoká a stejný počet metrů čtverečných má její půdorys. Bežerovice mají kolem 120 obyvatel, kteří mají rádi legraci.

"Bouře populismu a temná mračna povrchnosti nás ohrožují víc a víc. Mnozí v nich bloudí. Známé jsou i případy ztroskotání hodnot. Už přes dva tisíce let se majáky starají o to, aby lidé našli správný směr," popisují místní, na stavbu majáku vybrali peníze ve veřejné sbírce.


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.