PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Petr Horák: Špatný krátký film za chvíli skončí, špatný celovečerní zkazí celý večer

Petr Horák: Špatný krátký film za chvíli skončí, špatný celovečerní zkazí celý večer

Sobota, 10.06.2017 / rozhovor

 

Letos v květnu uběhl rok od doby, kdy kino ve Veselí nad Lužnicí zahájilo jako první v Jižních Čechách spolupráci s neziskovou organizací ISHORTS, která se snaží propagovat krátké filmy společně s jejich autory. Hlavní aktivitou ISHORTS jsou pravidelné projekce nejzajímavějších zahraničních a českých krátkých filmů. Program každé projekce je sestaven na určité téma.  

Loni na květnovou projekci dorazil režisér promítané hororové pohádky Lesapán Pavel Soukup a letos v červnu by měl na projekci dorazit zakladatel ISHORTS – Petr Horák, možná i s některým svým kolegou či kolegy. Promítat se bude v úterý 13. června od 20 hodin ve veselském kině. 

Předpokládám, že o krátké filmy jste se nejdříve začal zajímat jako divák, jak probíhala a jak dlouhá byla cesta od diváka krátkých filmů k zakladateli neziskové organizace ISHORTS?
O krátké filmy jsem se spíš začal zajímat jako jejich tvůrce. Jako student filmové školy jsem připravoval jeden krátký velkofilm (směje se) a říkal jsem si, jak ho dostat dál než mezi své kamarády a příbuzné. Bylo to před více jak dvanácti lety a v té době se promítalo v kinech z 35mm pásů a o YouTube nikdo nevěděl. Tak jsem zašel do Slovanského domu v Praze, kde byl první digitální projektor v kině s nápadem nepromítat jen ten náš kraťas, ale daleko víc krátkých filmů. A oni řekli ano...

Projekce ISHORTS sestávají vždy z několika krátkých filmů, jeden film cca od pěti do 30 minut, s celkovou stopáží do dvou hodin a každá projekce je na dané téma. Celý proces, než se výsledná projekce dostane k divákovi, je tedy velmi náročný. Jak se dá něco takového skloubit s běžným denním zaměstnáním a podle čeho témata projekcí ISHORTS a jednotlivé krátké filmy vybíráte?
Tým lidí okolo iShorts je tvořen filmaři (producenti, produkční, scénáristi...), takže filmy krátké i celovečerní sledujeme neustále. Prostě je milujeme. Nemusíme se přemlouvat, abychom se podívali na něco zajímavého, nového. Každý máme svou práci, ze které platíme nájem a občas s iShorts pozdě v noci i usínáme, ale nevadí nám to. Když potom vidíte přeplněný sál nadšených fanoušků krátkých filmů, máme z toho všichni ohromnou radost a žene nás to dál. Nebo také, když se vám podaří například po roce dojednávání ten kraťas konečně promítnout. Občas je to delší proces a občas film, který plánujete začadit do jednoho programu, musíte zařadit až o rok později. Většinou programy – jejich témata připravujeme s půlročním předstihem. Některé programy - témata se každý rok opakují, například Oscarové krátké filmy, souboj filmových škol nebo krátké horory a ostatní témata vybíráme podle toho, co bychom chtěli sami vidět na plátnech kin nebo také podle toho, že jsme viděli na toto téma několik vynikajících krátký filmů, takže téma přijde samo.

Vyjmenujte pro a proti filmů krátkých a filmů celovečerních.
Krátký film, když je špatný, tak za chvíli skončí a přijde jiný lepší u špatného celovečerního filmu máte zkažený hned celý večer (směje se). Těch pro a proti je hrozně moc! Jeden takový zásadní, který všichni v iShorts obdivujeme je, že tvůrci kraťasů se nebojí tolik experimentovat a mají volnější ruce. Nejsou zatíženi tolik rozpočtem a díky tomu vznikají krátké filmy, které by jako celovečerní nemohly vůbec vzniknout a o to jsou zajímavější.

Na vašem webu jsem se dozvěděla, že povezete české kraťasy do USA, konkrétně jde o filmový festival Czech That Film, diváci před každým českým filmem uvidí navíc jeden český kraťas. Festival je tedy zaměřen na Čechy žijící v USA? Jde bezesporu o významnou spolupráci, jak k ní vůbec došlo?

Festival Czech That Film je parádní projekt, kterému moc fandíme. Čím víc lidí za hranicemi ČR uvidí kvalitní české filmy tím lépe. O festival je v Americe velký zájem a rok od roku se raketově rozrůstá. Osobně si nemyslím, že je zaměřen přímo na Čechy a Slováky žijící v USA, ale cílí na všechny diváky bez ohledu na příslušnost. Před několika lety jsme úspěšně promítali programy krátkých filmů v Českém domě v New Yorku, tak jsme si řekli proč nezkusit spolupráci s Czech That Film a propagaci krátkých filmů ještě více nerozšířit. A teď jsou díky iShorts české krátké filmy na mnoha místech v Americe. Od nápadu občas promítat program krátkých filmů v Praze to bereme jako neuvěřitelně úspěšný skok do dálky.

Jak vnímáte současný trend českých „bezduchých“ filmů či seriálů, které se točí proto, aby se divák odreagoval a nemusel nad ničím přemýšlet, myslíte si, že je to špatně? A co to vypovídá o českém divákovi?
Komerční televize musí něčím vyplnit reklamní bloky, ze kterých žijí a čím ta výplň bude levnější a jednodušší tím lépe pro ně. Filmová technika je také daleko levnější a dostupnější, takže natočit celovečerní film může mnohem více lidí. Takže občas vznikají opravdové braky. Na druhou stranu tady, v Evropě a ve světě, vzniká velké množství kvalitních seriálů a filmů, ke kterým má divák přístup a není odkázaný pouze na složený program našich televizních stanic. Mnoho lidí kolem mě ani doma televizi nemají nebo ji nepoužívají tak, že si k ní každý večer sednou. Výběr tady je a je daleko větší než dříve. Je to stejné jako s krátkými filmy. Každý rok vidíme ohromné množství kraťasů, a to byste se divili, co jsou lidé schopni natočit a prezentovat (směje se), ale do našich programů se vejde za rok jen okolo stovky těch nejlepších.

Možná dorazíte na poslední projekci ISHORTS před prázdninami, tedy na červnovou projekci, a setkáte se přímo s diváky ISHORTS ve Veselí nad Lužnicí. Proč by diváci měli chodit na projekce ISHORTS, čím jsou zajímavé, přínosné a originální?

Divácký zážitek ze sledování krátkého filmu v kině nebo na velkém plátně je rozhodně jiný - lepší než na mobilním telefonu nebo na počítači. Krátkých filmů je hrozně moc a to nejtěžší je si mezi nimi vybrat ty nejlepší a od toho je tu iShorts. Zároveň je iShorts o objevování, objevování nových talentů. Promítali jsme studentské filmy Honzy Prušinovského, Vojty Kotka a dalších ještě před tím, než je někdo znal jako úspěšné režiséry. Proto zveme diváky na iShorts a říkáme: pojděte s námi objevovat nové talenty o kterých za pár let rozhodně uslyšíte!


Autor: Michaela Jindová





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.