PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Umění podesáté míří do měst. Projekt začne ve Veselí nad Lužnicí

Umění podesáté míří do měst. Projekt začne ve Veselí nad Lužnicí

Čtvrtek, 08.06.2017 / zpráva

 

Díla projektu Umění ve městě budou opět zdobit České Budějovice, Hlubokou nad Vltavou a Veselí nad Lužnicí, kde akce začíná. Vernisáž veselské části sochařské výstavy v exteriérech měst se koná dnes, 8. června od 18 hodin v parku před kulturním domem. Letos se můžete těšit na dvě sochy od Veroniky Psotkové s názvy: Polštářky a Propojeny.

Od června do září budou město zdobit sochy umístěné v exteriérech města. "Veselí nad Lužnicí se letos podruhé připojí k desátému ročníku tohoto úspěšného projektu, jehož cílem je zkrášlit a oživit veřejné prostory měst, zprostředkovat umění i lidem, kteří nechodí do galerií či muzeí a zvýšit turistický ruch," říká za kulturní dům Michaela Jindová. 

Letos se můžete těšit na dvě sochy od Veroniky Psotkové (* 1981) s názvy: Polštářky a Propojeny, které budou umístěny v parku u KD.  Tvorba Veroniky Kudláčkové Psotkové je založena na principech realistického figurálního sochařství. Její sochy odkazují jak na klasickou, tak současnou figurální tvorbu se silným vlivem popkultury.

Témata jako estetika a autokorekce lidského těla stejně jako proměna kontextů a vzájemná komunikace soch v samotné instalaci patří k jejím stěžejním. Netradiční prostorové instalace stylizovaných drátěných figur pak tvoří paralelní linii a současně hmotový protipól k její realistické sochařské práci. Je absolventkou ateliéru sochařství Michala Gabriela (MgA., 2009) na FaVU VUT v Brně. V současné době žije a tvoří v Oboře u Loun.

Při vernisáži zahraje kapela folková kapela Flow track. Kurátorem výstavy je sochař a malíř Michal Trpák, kurátor galerie GOODSTUFF.

Umění ve městě se bude konat také v Českých Budějovicích a Hluboké nad Vltavou. V Budějovicích se vernisáž děl koná 15. června od 17 hodin v Galerii Mariánská a od 18 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Více ZDE.


Foto: archiv Veroniky Psotkové


Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.