PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Mučení, sladkosti, hudba i hledání drahokamů. Muzea a galerie ožijí nejen v noci

Mučení, sladkosti, hudba i hledání drahokamů. Muzea a galerie ožijí nejen v noci

Středa, 17.05.2017 / článek

 

 Dílna večerníčkového krtečka, zcela nová expozice o historii čokolády, vojenské ležení československých legionářů, tortura na vlastní kůži, Beatles a jejich legendární Žlutá ponorka z lega, výlet na jih i na sever, hudba, zpěv i občerstvení – to vše vás čeká na druhé společné Táborské muzejní noci. Ta se letos koná v pátek 26. května. Už ve čtvrtek 18. května však můžete navštívit program Mezinárodního dne muzeí a galerií. 

Tématem letošního Mezinárodního dne muzeí a galerií v Husitském muzeu v Táboře (18. května) je člověk a příroda. Návštěvníky čeká recitál Dáši Andrtové Voňkové, komentované prohlídky výstavy Drahokamy pro Karla IV., představení nové monografie Františka Peterky, program pro děti a především rýžování rutilu a hledání českých granátů. 

Program odstartuje ve 14 hodin před budovou Husitského muzea, kde si zájemci budou moci vyzkoušet rýžování. Když budou mít štěstí, odnesou si domů lesklý rutil. V gotickém sále se návštěvníci setkají s geofyzikem Jiřím Šindelářem, který je provede po výstavě Drahokamy pro Karla IV. Pro děti jsou připraveny hravé pracovní listy. Zlatým hřebem programu je hledání českých granátů ve štěrkopísku.

V 16 hodin začíná beseda s vedoucím nejstaršího výzkumu ametystové žíly v Evropě, který se prováděl v krušnohorském Ciboušově, RNDr. Františkem Skřivánkem.

Malý recitál Dáši Andrtové Voňkové je připraven na 17. hodinu. Téma Člověk a příroda reflektuje také nová monografie Františka Peterky, neboť příroda byla tomuto akademickému malíři, grafikovi a ilustrátorovi největší inspirací. Knihu představí osobně autor textu Pavel Trpák.

Na besedu s doktorem Skřivánkem tematicky naváže v 18 hodin opět Jiří Šindelář s komentovanou prohlídkou výstavy. Drahokamy mohou zájemci lovit až do 19. hodiny, kdy se brány muzea uzavřou.

Soutěž pro dětské návštěvníky

V rámci výstavy Drahokamy pro Karla IV. byla vyhlášena soutěž pro dětské návštěvníky. Soutěžící v kategorii do 8 let mohou zvolit jakoukoli výtvarnou techniku a vyobrazit libovolný motiv, který nějak souvisí s tématem výstavy. Děti v kategorii 9–12 let soutěží o nejlepší literární útvar (povídka, esej, báseň). Soutěžní příspěvky je třeba osobně nebo poštou doručit na adresu muzea nejpozději do 30. června 2017. Výsledky vyhlásí muzeum prostřednictvím webových stránek 31. července 2017.

Muzejní noc plná hudby. A nejen té

Řady se rozrůstají, program rozšiřuje. K Festivalu muzejních nocí 2017 se tentokrát připojuje Husitské muzeum v Táboře, Muzeum čokolády, Housův mlýn, Muzeum Lega, Muzeum pivovarnictví Tábor a nově také BaoDílna. Garantem projektu je táborský Odbor kultury a cestovního ruchu, který v rámci noci připravil program v Galerii U Radnice a ve „stočtyřicítce“.

Festival oficiálně odstartuje v 19 hodin na Žižkově náměstí před stánkem s občerstvením, kde se na pódiu vystřídá hned několik táborských hudebníků. Těšit se můžete například na manžele Bártovi či Tábor Superstar Pepu Duška. Z náměstí mohou návštěvníci vyrazit po Táboře do všech zapsaných muzeí a galerií. V orientaci jim pomůže mapka, která bude zároveň sloužit jako hrací karta. Komu se podaří získat razítka ze všech objektů, může se těšit na zajímavé ceny.

V Galerii U Radnice představí výtvarníka Tomáše Bíma, který návštěvníky od 19.30 hodin provede svou retrospektivní výstavou s názvem Ohlédnutí. Výstava Kateřiny Miler, dcery známého ilustrátora a duchovního otce večerníčkového krtečka, potěší v Galerii 140 malé i velké návštěvníky. V 19 hodin se můžete s autorkou vydat na komentovanou prohlídku, pro děti je připravena „krtčí dílna”. Ve 21 hodin si tu užijete i trochu muziky v podobě kytarového recitálu Kateřiny Syrné.

Před Husitským muzeem rozbalí své ležení legionáři. Ukázky výzbroje a výstroje čs. legií si tu budete moci prohlédnout od 19 do 22 hodin. Nová výstava věnovaná 100. výročí bitvy u Zborova a 1. světové válce se otevře návštěvníkům v galeriích Staré radnice. Přes vážnost tématu je k této výstavě připraven program pro děti, který slibuje vedle poučení i zábavu. Za symbolickou jednu minci jakékoli hodnoty si budete moci prohlédnout také stálou expozici Husité nebo navštívit Bechyňskou bránu a z vyhlídkové věže Kotnov si prohlédnout noční Tábor.

Muzeum čokolády nabídne návštěvníkům zcela novou expozici o zpracovávání kakaových bobů a historii pěstování kakaa. Děti budou moci nahlédnout i do příbytku jihoamerických Indiánů. Každý návštěvník navíc obdrží voucher na 20% slevu na vstupné do nové expozice Třeboň v marcipánu.

Ze sladké čokolády skočte rovnou do syrového středověku. V Housově mlýně můžete dokonce zažít právo útrpné na vlastní kůži, a to ve zcela nové interaktivní výstavě táborského kata. Pro návštěvníky je tu otevřena také filmová zbrojnice a středověká krčma.

O více než padesát exponátů je rozšířena expozice Muzea Lega. Můžete se těšit na The Beatles a jejich legendární Žlutou ponorku nebo na vůz Caterham Seven 620R. Z řady LEGO Architecture byla expozice doplněna o všechny sety, jako například Buckinghamský palác či Kapitol Spojených států amerických. Fanoušky Pirátů z Karibiku potěší i další novinka, kterou je loď Silent Mary a nechybí ani Jack Sparrow.

V Muzeu pivovarnictví si v rámci muzejní noci připravili komentované prohlídky, výstavu fotografií ateliéru Šechtl a Voseček, hudební vystoupení a malé občerstvení.

Výlet jistého Josky na jih, jak ho v ilustracích autorské knížky zaznamenala výtvarnice Alžběta Zemanová, uvidíte v BaoDílně. Cesta bude doložena pravdivými záznamy a reálnými artefakty.

Vstupné do jednotlivých objektů je volné či symbolické. Podrobnosti se dozvíte na webových stránkách města Tábora či Husitského muzea a na fb stránce Táborská muzejní noc.



Fotografie


Autor: Kateřina Nimrichtrová





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


 

Maturitní ples Gymnázia Milevsko

Hudba / taneční zábava
Dům kultury Milevsko
26.10.2024 od 19:00 hod.

 

Procrastination + B.V.S. + Living Despair

Hudba / koncert / progressive metal - stoner rock - rock
Recykle culture club
26.10.2024 od 19:00 hod.

 

Age of stage fest

Hudba / festival / rock
Hotel Zlatá Loď
26.10.2024 od 19:00 hod.