PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Táborský festival vína zahájí košt vín z celého světa. Znít bude i ZAZ, novinkou je výstava

Táborský festival vína zahájí košt vín z celého světa. Znít bude i ZAZ, novinkou je výstava

Středa, 08.03.2017 / článek

 

 Divadla, výstava, koncerty a hlavně moře skvělého vína z celého světa. Devátý ročník Táborského festivalu vína a gastronomie startuje již tento týden. Oficiální zahájení se uskuteční v sobotu 11. března od 13 hodin, kdy v sále Hotelu Palcát vypukne Velká ochutnávka vín z celého světa.

"Na košt v sále Hotelu Palcát přiveze společnost Global wines vína z celého světa - z Evropy, Ameriky, Jižní Afriky, Nového Zélandu i Austrálie. Bude to hodně pestrá a zajímavá akce, každý stánek nabídne jedinečné chutě dané země, návštěvníci zkusí až 150 kvalitních vín od malých a velkých vinařů, která v supermarketu běžně neseženete," prozrazuje ředitel festivalu Jiří Blafka.

Na koštu nebudou chybět řízené degustace zdarma a francouzská hudba v podání písecké kapely French Touch. Ta hraje od roku 2013. 

"Chtěl jsem hrát francouzsky laděnou muziku, což má k akordeonu hodně blízko. Ke vzniku pak nakonec dopomohla náhoda, kdy jsem na vánoční besídce doplnil muzikanty jako varhaník v kostele. Mezi muzikanty byl i Jarda Kulanda s kontrabasem. Slovo dalo slovo a začal jsem pomalu zakládat kapelu.S Liborem Monhartem už jsem hrál dříve. Od kamaráda jsem dostal kontakt na Petra Horáka. Posledním členem skupiny pak byla Petrova spolužačka z francouzského gymnázia Romana Pekárková. A kapela byla kompletním" říká kapelník a akorddeonista Ladislav Kratochvíl. 

Kapela hraje hudbu s nádechem Francie, či letmo se dotýkající francouzské hudby. Vychází z písní Edith Piaf nebo současné ZAZ, z instrumentálních věcí ze skladeb autora Richarda Galliana. Celkový repertoár ale není jednostranný, snaží se vytvářet určitou pestrost při zachování určitého jednotného stylu. Objevuje se tak v repertoáru třeba i makedonský tradicionál Jovano Jovanke, ukrajinská píseň Schoene Minka či tango nuevo Libertango od Astora Piazzoly.

Vína budou u deseti stánků prezentovat kvalifikovaní sommeliéři Global Wines. „Na jednom místě tak ochutnáte takřka celý vinný svět. Ti, kteří navštíví zahajovací košt se zahraničními víny a závěrečný košt (8.4.) zaměřený na oblast Moravy a Čech, pak budou mít jedinečnou možnost porovnat tuzemská vína se zahraničními,“ dodává Jiří Blafka.

Lahůdky a vína

Táborský festival vína, jehož akce se konají denně od 7. března do 8. dubna v rozličných restauracích a vinotékách Starého i Nového Města v Táboře, však cílí především na Francii - její vína i speciality tamní kuchyně.

"Nebude to jen o francouzské kuchyni, ale více se na ni zaměříme a nabídneme opravdové lahůdky. Michal Šetka přiveze skvělá vína z Bordeaux, ochutnáte francouzské pokrmy spolu s víny či poslechnete libé šansony. Samozřejmě nesmí ale chybět tuzemská vína, přijedou je prezentovat například čeští a moravští vinaři, kteří si letos nejlépe vedli v soutěžích jako Král vín, Vinař či vinařství roku," říká Jiří Blafka. Mezi kulinářskými specialitami festivalu vyčnívají večeře z mořských plodů, zvěřiny, sýra, kváskového chleba i tataráčků.

Kromě gastronomie se mohou zájemci těšit na herce Jaroslava Duška a jeho obě Dohody, koncert Tomáše Kluse, Ivu Janžurovou s Pavlem Zedníčkem a Janou Paulovou (Sbohem, zůstávám!) či francouzské šansony.

V kavárně Coffee&Tee v rámci festivalu vystaví své obrazy výtvarnice Romana Klečacká. Výstava Return of cat začíná ve čtvrtek 9. března od 17 hodin, potrvá do 10. dubna.

Předprodej vstupenek na Táborský festival vína běží na webových stránkách www.festival-vina.cz, kde zájemci najdou i podrobný program festivalu, nebo v kamenných prodejnách - Infocentru města Tábor, recepci Hotelu Palcát či vybraných vinotékách. Na velké degustace (zahajovací zahraničí a závěrečnou Moravu a Čechy) jsou opět k dispozici zvýhodněné permanentky.

Více a aktuálně na facebooku festivalu: https://www.facebook.com/festivalvin/


Fotografie


Autor: - i -






Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.