PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Není nad pořádný bordel. Café Groll je obrazem doby a čtenáře dobře pobaví

Není nad pořádný bordel. Café Groll je obrazem doby a čtenáře dobře pobaví

Neděle, 18.12.2016 / recenze

 

Na poslední chvíli přidáváme ještě jeden knižní tip na vánoční dárek. Představujeme kraťoučkou novelku Café Groll budějovického spisovatele, šéfredaktora časopisu Barbar Jana Štiftera. S vyprávěním o kávě v prostředí krásné intelektuální kavárny už teď ale nepočítejte.

Café Groll je jedním z mnoha prvorepublikových podniků, které se zaměřují…no řekněme, že na pánské služby poměrně lechtivého a silně erotického charakteru. Zkrátka a dobře Café Groll je bordel jako vyšitý. Ale za to na úrovni. Stojí v Českých Budějovicích v Kasárenské ulici a mezi stálými i náhodnými návštěvníky se těší té nejlepší pověsti, jakou může u svých zákazníků podobný typ podniku vůbec mít. Vede ho svérázná bordelmamá, která se svojí práce zhošťuje s grácií a elegancí a v každém směru dbá na jeho dobré jméno a především na zdraví a krásu svých zaměstnankyň.

S osudy celého osazenstva Café Groll zamává příjezd nového lékaře. Mladého a nadějného Rudolfa Slívy, který přijíždí do Budějovic po dokončení studií, aby zde započal svoji lékařskou praxi. Mezi ostatními lékaři se kvůli svému profesnímu zaměření sice netěší zrovna dvakrát velké oblíbenosti, ale mezi místními lehkými děvami se brzy stane oblíbenou a při svých návštěvách nevěstinců i vítanou společností.

Problém ovšem nastává v okamžiku, kdy se k pravidelným prohlídkám ani jednou nedostaví údajně nejkrásnější a nejžádanější kurtizána Anna Václavíková, jež svým chováním ohrožuje nejen Rudolfovu praxi, ale i sebe, své klienty a potažmo i celý Café Groll. Mladý lékař tak začíná pojímat podezření, co je tahle kráska vlastně zač a proč se s ní zatím ani jednou osobně nesetkal. Netuší, že Anna Václavíková svojí (ne)přítomností  zamává nejen se životem jeho samotného, ale také s celým podnikem a všemi jeho zaměstnanci. Protože každý v tomto domě má svoje vlastní osobní tajemství, svého vlastního kostlivce ve skříni. Jde jen o to, kdy se tito kostlivci rozhodnou ze zatuhlého prostoru svého vězení vypadnout a obrátit tak chod a řád věcí.

Musím přiznat, že tématem mi tato novelka Jana Štiftera připomínala román Útulek pro padlé ženy od Katy Darbyové, který jsem před několika lety četla. V českých vodách jsem se s tím ovšem zatím nesetkala a proto oceňuji nápad Jana Štiftera o něčem takovém vůbec psát. Za to dávám jedno velké plus. Proč si vybral jako hlavní prostředí svého příběhu zrovna vykřičený dům, o tom se můžeme jenom dohadovat. Podstatou ovšem je, že Café Groll je vtipné, zábavné, ale i vážné čtení, které zobrazuje nejen dobu a společnost první republiky, ale především osudy žen, jež se v této době rozhodly věnovat tomu nejstaršímu řemeslu na světě. A rozhodně stojí za to si o tom v této novelce přečíst.
Dávám tentokrát 90 procent. 

Foto: Marek Podhora


Autor: Wendy Šimotová


Téma: Literatura





Související články

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.