PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Operní lahůdka věnovaná dětem: poslední premiérou bude Ravelovo Dítě a kouzla

Operní lahůdka věnovaná dětem: poslední premiérou bude Ravelovo Dítě a kouzla

Pátek, 06.05.2016 / článek

 

Operní soubor Jihočeského divadla uvede operu Dítě a kouzla Maurice Ravela. Ač opera určená dětem, která má méně než hodinu, uspokojí i náročné diváky. Nelehký úděl režie na sebe vzalo proslulé duo SKUTR, které v JD hostuje poprvé. Děti mají vstup zdarma. Premiéry se odehrají 6. a 7. května od 19 hodin v DK Metropol a další reprízy budou až v nové sezoně.

"Příběh jednoho domu, kde ožijí lenoška, čínský šálek, čajová konvice, hodiny, učebnice matematiky a další, aby se vzbouřily proti zlobivému chlapci, který je trápí, učaruje malým i velkým divákům. Je ideálním vstupem do tajemného světa opery pro celou rodinu," slibuje Jihočeské divadlo.

Opera francouzského impresionisty Maurice Ravela (1875 – 1937) Dítě a kouzla měla světovou premiéru 1. února 1925. Ač se pravidelně setkává s úspěchem u diváků, operní domy se do ní příliš neženou.

"Není to vůbec jednoduchý kus. Ve velmi krátkém čase se toho odehraje velmi mnoho. Hudebně i vizuálně. Prakticky každou minutu se mění scéna i postavy. Špičková kostymérka Simona Rybáková i zkušený scénograf Jakub Kopecký byli zpočátku na zhroucení. O to lepší je ale výsledek, který vás jednoduše rafinovanou cestou přenese do abstraktního světa dětské fantazie," popisuje Lukáš Trpišovský z režijního dua SKUTR.

Druhý režisér ze SKUTRu Martin Kukučka poodhalil zákulisí tvůrčího procesu: "Nechtěli jsme klasickou hru pro děti podle dospělých. Chtěli jsme skutečnou hravost a náladu z dětství. Tak jsem inscenační tým nabádal, ať si prostě zablbne, což se ve zdejším souboru úžasně chytlo. I dospělí si tak užijí mezitím, co jejich děti budou buď tančit, nebo se příjemně bát," podotýká s úsměvem.

Ředitel divadla Lukáš Průdek zahájil spolupráci se SKUTRem ihned po nástupu do funkce. Z počátečního plánu, aby se duo ujalo vedení opery, ale sešlo. Nakonec se rozhodli realizovat alespoň první zamýšlený kus, kterým mělo být právě Dítě a kouzla.

"Přemýšleli jsme, čím vytyčit směr, kterým by se měla opera vydat. Mým dlouhodobým cílem je otevřít ji lidem a speciálně dětem. Tohle dílo je ideální první setkání. Krátká, nenáročná, pro děti poutavá, ale zároveň výjimečně kvalitní. Bereme to jako úkol maximálně vážně, ne jen abychom si odškrtli, že máme něco pro děti. I proto jsme například připravili 200 podsedáků či program v podobě pexesa," vysvětluje Průdek.

Dobrá podívaná

S nelehkým úkolem se musel poprat i Mario de Rose, který se ujal hudebního nastudování.

"Hudba je to nesmírně pestrá. Obsahuje velké množství nástrojů, které běžně nepoužíváme. Uvádíme ji v češtině, což byl pro mě velký oříšek. Nástroje se nevešly do orchestřiště, tak jsme je museli umístit do pozadí. Pro diváky to bude dobrá podívaná," zmínil generální hudební ředitel De Rose.

Pro děti bude jistě zajímavé i to, že hlavní hrdina je malý chlapec. Sice nezpívá, ale zato si užije hodně tance. "Když jsme zkoušeli poprvé, tak jsem si řekl: tak to je horor! Ale ona je to nakonec spíš sranda," neskrývá nadšení teprve osmiletý herec Ondřej Janeček.

V této sezoně máte možnost dítě vidět pouze v premiérách dvou obsazení 6. a 7. května od 19 hodin v DK Metropol. Vstupenky v cenách od 230 korun si můžete rezervovat na www.jihoceskedivadlo.cz. Děti do 15 let mají v doprovodu rodičů vstup zdarma.

Obsazení:
MATKA / ČÍNSKÝ ŠÁLEK / VÁŽKA
Romana Strnadová / Miroslava Veselá
OHEŇ / PRINCEZNA / SLAVÍK
Veronika Holbová / Olga Jelínková
ČAJOVÁ KONVICE / UČITEL MATEMATIKY / ŽÁBA
Josef Falta / Ondřej Koplík
POHOVKA / KOČKA / VEVERKA / PASTÝŘ
Kateřina Falcníková / Šárka Hrbáčková
PASTÝŘKA / SOVA / NETOPÝR
Zdislava Bočková / Jana Málková
HODINY / KOCOUR
Aleš Janiga / Martin Štolba
KŘESLO / STROM
František Brantalík / Peter Paleček
DÍTĚ
Nikolas Harrington / Ondřej Janeček

Sbor opery Jihočeského divadla
Orchestr opery Jihočeského divadla 


Fotografie


Autor: Ondřej Brynych





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.