PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jinde. Příběhy migrace napsali Karol Sidon i Edgar Dutka

Jinde. Příběhy migrace napsali Karol Sidon i Edgar Dutka

Sobota, 09.04.2016 / fotoreport + článek

 

Sedm povídek od sedmi autorů obsahuje nová kniha Jinde, kterou vydalo nakladatelství Baobab se společností pro příležitosti mladých migrantů Meta. Příběhy vypráví o tom, jak se rychle může stát člověk z hostitele hostem, z našince cizincem nebo z pozorovatele účastníkem. Jinde však není učebnicí, ani příručkou či metodikou. Je povídkovou knihou na volné téma mladý cizinec v nové zemi.  Mezi autory čtenář najde Karola Sidona (Cheim Cigan). Markétu Pilátovou, Jana Čumlivského či jihočeskou Olgu Černou. 

"To nejpodstatnější, to, co dělají dobří učitelé, je vyprávět příběhy. Je to nejsnadnější a nejkrásnější cesta k tomu, jak skutečně porozumět světu. Začala jsem vydávat knihy, abych tohle mohla dělat: vyprávět příběhy a dostávat je pomocí knih dětem. V dnešní době, kdy se celý svět zase dal do pohybu a stovky tisíc lidí odcházejí, aby začali nové životy, svět se mísí a přeměňuje, virtuální vesmír, ten druhý svět, ve kterém mnozí tráví čas, vysílá denně miliardy informací a stává se pro mnohé těžko uchopitelným, je strašně důležité, abychom se vrátili k tomu nejpodstatnějšímu, k příběhu,"
říká spisovatelka a šéfredaktorka nakladatelství Baobab Tereza Horváthová, která požádala s ředitelkou Mety Zuzanou Vodňanskou současné české spisovatele, aby napsali povídku na téma mladý cizinec v nové zemi. Cílem je tak zprostředkovat mladým čtenářům třaskavé téma migrace. 

„Lidé migrují. Někteří dobrovolně, někteří z donucení, mají různé důvody a různé osudy. Každopádně je to fakt, se kterým jsme téměř dennodenně všichni konfrontováni, a to nejen my dospělí. Napadlo nás s Terezou Horváthovou z nakladatelství Baobab požádat několik současných českých spisovatelů, aby pár takových osudů zachytili v povídce pro mládež. Vydali jsme za tu dobu nespočet výukových a metodických materiálů, tohle je však náš první počin na poli krásné literatury,“ vysvětluje Zuzana Vodňanská z neziskové organizace Meta, která podporuje učitele při práci s žáky cizinci a cizince při jejich začleňování do českých škol. 

Zábavné hodiny

Mezi autory se zařadila Olga Černá, Edgar Dutka, Magdaléna Platzová, Jan Čumlivski, Markéta Pilátová, Chaim Cigan (Karol Sidon) a Marek Šindelka. O ilustrace se postaral mladý výtvarník Jakub Plachý, který ke knize udělal také výstavu ilustrací 8 situací. Ta je aktuálně k vidění v knihkupectví Baobab v Táboře. 

"Povídková směs je pestrá, není výchovná a otravná, ty povídky jsou skutečná literatura. Přála bych si, aby těchto sedm povídek o tom, jaké to je, mohlo být nebo může být, stát se cizincem, udělalo hodiny češtiny a občanky minimálně tak zábavnými, jako bylo kdysi moje čtení pod lavicí. Aby probudily v dětech i dospělých zvědavost. Abyste si je přečetli, debatovali o nich, vyprávěli si, kritizovali, aby ve vás vzbudily zvědavost na jeden každý příběh lidí, kteří jsou právě teď na cestě... Nebo, když vás budou nudit, abyste si zkusili najít jiné příběhy, číst jiné knížky a zakoušet závrať ze světa, který na nic nemá jednoduchou odpověď,“ dodává Tereza Horváthová.

Kniha je k dostání primárně pro učitele a mládež, která se o téma zajímá, v táborském Baobabu či v Praze na sídle Baobabu v Krymské a je zdarma. S Kulturne.com budete moci vyhrát pět knih

O AUTORECH:


Edgar Dutka (1941) – Harum
je scenárista, dramaturg, pedagog a spisovatel. Jeho předkové pocházeli ze všech koutů Rakouska-Uherska. Když mu bylo sedm let, byla jeho ovdovělá matka zatčena a odsouzena za zradu a převaděčství a on a jeho dvanáctiletá sestra byli převezeni do dětského domova. Ze ženské věznice se matce podařilo uprchnout a emigrovala do Rakouska a odtud do Austrálie. Se synem se setkala až v roce 1968. Edgar Dutka vystudoval scenáristiku na FAMU, krátce pobyl ve scenáristickém oddělení Barrandova, z politických důvodů si musel hledat jiné zaměstnání, a tak se uchytil ve Studiu Jiřího Trnky a Bratři v triku, kde působil 17 let. Od roku 1989 učí na FAMU a píše prózy.

Olga Černá (1964) – Do cizích Čech

je spisovatelka, knihovnice, průvodkyně. Vystudovala agronomii. Pracovala v laboratoři, poté v knihkupectví a ve vesnické knihovně. Dnes je zaměstnankyní kláštera v Milevsku. Je kmenovou autorkou nakladatelství Baobab, kde vydala šest knih pro děti. Krátké texty různých žánrů publikovala v časopisech a novinách i pro blog týdeníku Respekt. Žije na chalupě u lesa v jižních Čechách.

Magdaléna Platzová (1972) – Já, Safun
je spisovatelka a novinářka. Vyrostla v Praze, studovala v USA a v Anglii a na pražské Karlově univerzitě. Působila jako herečka a překladatelka, později redaktorka a novinářka v Literárních novinách a v Respektu, kam přispívá dodnes. V letech 2009 až 2012 žila a pracovala v New Yorku. Dnes bydlí s manželem a třemi malými dětmi v Lyonu ve Francii. Píše povídky a romány.

Markéta Pilátová (1973) – Suprburgr

je spisovatelka, novinářka a učitelka. Vystudovala romanistiku a historii v Olomouci, kde také pracovala jako odborná asistentka. Několik let pracovala jako redaktorka v týdeníku Respekt. Poté odcestovala do Argentiny a do Brazílie: pět let pobývala v brazilském státě Mato Grosso do Sul, v São Paulu a v Buenos Aires, kde učila potomky českých krajanů, kteří emigrovali z Československa do Brazílie a Argentiny.
Píše romány, poezii a knihy pro děti. Žije střídavě v Čechách a Brazílii.

Jan Čumlivski (1975) – Gastarbajtr
je spisovatel, grafik, výtvarník, překladatel, divadelník a zpěvák. Vystudoval nejprve maďarštinu, později ateliér písma na pražské UMPRUM. Absolvoval studijní stáže v Budapešti, Berlíně, Petrohradě a New Yorku. Je členem divadelního spolku Havranprkno. Je autorem několika knih, písem, románů a mnoha písní. Každé úterý hraje mariáš. Žije v Praze.

Chaim Cigan (1942) – Bez domova
vlastním jménem Karol Sidon, je rabín, dramatik, spisovatel a scenárista. Narodil se v Praze, jeho otec zahynul za války jako oběť holokaustu. Jeho nevlastní otec opakovaně utekl z terezínského ghetta, kladenských dolů, z Varšavy, z Treblinky a naposledy ze sovětského gulagu. Po studiích dramaturgie a scenáristiky na FAMU působil Sidon jako dramaturg v televizi a rozhlase, redaktor Literárních novin a publikoval autobiograficky laděné romány. Od roku 1969 pracoval jako dělník, prodavač tisku a po podpisu Charty 77 jako topič. V roce 1983 byl přinucen emigrovat. Odjel tedy i s rodinou do SRN, kde konvertoval
k judaismu. V Heidelbergu studoval hebraistiku, rabínská studia dokončil v Izraeli. Po roce 1989 se stal vrchním rabínem pražským a zemským.

Marek Šindelka (1984) – Únava materiálu

je spisovatel, básník a novinář. Vystudoval kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Píše romány, povídky a básně a články o literatuře. Žije v Praze.

Jakub Plachý (1989) – 8 situací
Ilustrátor, grafik, autor téměř vědeckých publikací: Velká kniha o čůrání a Hakenkrojc v běžném životě. Student ateliéru ilustrace a grafiky na pražské UMPRUM.



Fotografie


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.