PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Vyhrajete si dosyta. Festival Hračkárna slibuje stylové hračky i neotřelý program

Vyhrajete si dosyta. Festival Hračkárna slibuje stylové hračky i neotřelý program

Středa, 11.11.2015 / rozhovor

 

Stylové a designové hračky obsadí v sobotu 14. listopadu prostory táborské budovy Střelnice na Starém Městě. Od 10 hodin tam začíná druhý ročník festivalu hraček Hračkárna, který nabídne neokoukané, stylové hračky i bohatý kulturní program. Za celou akcí stojí dvě maminky – Petra Bradová a Barbora Růžičková. A vy si budete moci dosyta vyhrát. 

Kdy a jak vlastně vznikl nápad uspořádat festival hraček v Táboře?

Loni na jaře mě napadlo uspořádat jarmark hraček ve stylu designových trhů pro dospělé. Ta myšlenka mi nedala spát. V té době jsem měla dvě malé děti a bylo mi jasné, že akci nemohu uskutečnit sama. Nalákala jsem k sobě Báru Růžičkovou a začalo společné přemýšlení, jak ten nápad rozvinout. Podaly jsme žádost na město, a když město Tábor malou částí jarmark podpořilo, došlo nám, že akci musíme udělat, vdechnout jí život. Z jarmarku vznikl festival, který zahrnuje nejen prodejní část "toybition", ale i bohatý doprovodný program "toyfest". Koncept jsme vymýšlely tak, aby byl hravý, neokoukaný a přátelský pro děti i rodiče. Pečlivě vybíraly prodejce tak, aby jejich hračky splňovaly nejen kritérium materiálu, ale i estetickou stránku. Minulý rok se festival povedl, splnil očekávání naše, prodejců i návštěvníků, takže letos máme před sebou těžší úkol: obhájit.

Jak bude tedy letošní ročník vypadat organizačně, co akce návštěvníkům nabídne?

Brány otevíráme v 10 hodin ráno, festival je rozprostřen po celé budově Střelnice. U hlavního vchodu bude sídlit prostor Dobré školky, která po celý den zajistí hlídání dětí. V malém sále začíná v 11 hodin Toyfest, v restauraci se návštěvníci mohou po celý den posilnit i najíst. Velký sál bude naplněn prodejci, tvořivými dílnami, herním koutkem a jinými herními zastávkami. Vše potrvá do 18 hodin.

Bude na festivalu i nějaký doprovodný program?

Část programovou Toyfest vymýšlíme tak, abychom podpořily lokální spolky a zároveň přivezly do Tábora něco jiného. Letos celý program zahájí pražské divadlo Ústav úžasu, na které stojí za to přijít. Odpoledne začne hravě s dětským divadélkem Tralalou a sérii divadel zakončí loutkové představení Dlouhý, Široký a Bystrozraký táborského divadla Dokola, na závěr tradičně promítáme Ozvěny Anifilmu - pásmo krátkých animovaných filmů pro děti.

Co za hračky na festivalu návštěvníci najdou?
Netradičních a stylových hraček bude mnoho, za sebe mám letos spadeno na Houpací prkno či Drumben, oba tvůrci vymysleli úplně originální objekt, který funguje trochu jako nábytek, trochu jako hračka. Potom mám osobně ráda vystřihovánky Pepe či dřevěné auta, traktory a vlaky od chráněné dílny V růžovém sadu, z látkových hraček je moje oblíbená autorka Břichopas toys.

Předpokládám, že na festu lidé nenajdou hračky typu Spiderman, Transformers… V čem jsou podle tebe tyto hračky z hlediska hraní jiné než ty, které zřejmě budou na festivalu k dostání?

Nevím, co je hračka Spiderman a Transformers, ale tuším, kam míříte. Zdá se mi, že stejně tak jako sebe zavalujeme chytrými telefony, dětem kupujeme chytré hračky. Často mluví, opakují slova, svítí, hrají, jezdí. Je to zbytečné a dětem krademe jejich vlastní fantazii a zatěžujeme je. Čím míň je věc, se kterou si dítě hraje konkrétní, tím víc her umožňuje. Klacek je hned meč, hned pistole, v zápětí třeba hůl, loď či autobus. Jiná stránka věci je, z čeho jsou hračky vyrobeny a jak vypadají. Dřevěné, papírové, látkové či plstěné hračky s osobitou estetikou sice mohou v konkurenci s plastovými křiklavými, blikavými předměty působit méně atraktivně, ale je to přeci na nás dospělých, jaký svět hraček svým dětem ukážeme a myslím, že všichni návštěvníci budou překvapeni, jak bohatá je nabídka kvalitních hraček od hraček waldorfských, přes puzzle, šité hračky až k montessory hrám i pomůckám.

Na facebookové události slibujete, že lidé zažijí něco nového. V čem bude tedy festival jiný?
To je ta poslední esence, kterou do celé věci vkládáme. Máme to tak, že by nás pouze prodejní veletrh nebavil, hledat hračky a jejich výrobce či prodejce je velmi zajímavé a ten adrenalin, zda ti, podle nás dobří, budou chtít do Tábora přijet, mě osobně na festivalu baví. Baví nás také vybírat divadla a tvořit program, ale postupně se ukazuje, že to nejzábavnější je vymýšlet celý prostor tak, aby byl inspirativní, hravý i zajímavý. Pro každého dětského návštěvníka připravujeme hrací kartu, se kterou může v sále plnit jednoduché netradiční úkoly, hrací koutek má ambici vystoupit z běžné představy o hracích koutcích. Rádi bychom z festivalu vytvořily den, který vystoupí z šedi listopadových dnů a všichni zažijí něco hezkého.

S čím jste si jako pořadatelé nejraději hráli vy?
Petra: Já mám někdy pocit, že jsem se celé dětství houpala na houpačce, seděla na písku, nebo u babičky na rezavém klepadle, tam probíhala naše malá dramata. Mončičák byl hit, ale pochybuju, že jsem si s nim ve skutečnosti hrála. Asi jako každá holka jsem toužila po bárbíně, tu jsem ale okamžitě ostříhala na ježka a pak už vedlo asi lego, to mě baví dodnes.
Bára: Já jsem dost často visela hlavou dolů na kruzích zavěšených na stromě, hrála s dětmi z ulice Vybíjenou, Polívka se vaří, maso na talíři.., jezdili jsme se koupat k rybníku, kde na nedalekém kopci probíhaly neustále závody na našich kolech Pionýrech, stavěli jsme bunkry a dělali jsme různé další věci, které není dnes až tak lehké zažít. Nejoblíbenější moje hračka bylo brečící miminko Petra, bavilo mne starat se o něj přesně tak, jako se starají mamky o miminka.

Jak nejvíce potěšíte své ratolesti? A mají se dostávat dárky jen k Vánocům či narozeninám?
Petra: Můj syn si teď přeje zbraň, ta by ho potěšila, a já mu jí odmítám pořídit, tak si jí dělá z klacků. Jinak ale stále řeší mašinky, takže kam šlápnu, všude nějaká kolej. Starší dcera uvízla ve světe princezen, takže s ní je to snadné. Ta nejmladší si vystačí s rabováním naší kuchyně, potravinové skříně či knihovny. S těmi dárky nevím, nějak striktně se ničeho nedržím, nechávám to přirozeně, lidé by si měli dávat dárky přiměřeně, ale spontánně, takže i během roku se najde možnost koupit dětem hračku.
Bára: Naše nejmenší dcera si nejraději hraje s předměty denní potřeby jako jsou hřebeny, kartáčky, lžičky, plastové uzávěry na sáčky…Třídí je podle barev, rozděluje do misek, hraje s nimi divadlo, vede dlouhé rozhovory. K Vánocům si přeje dvě kačenky. Ve výběru dárků ani v čase kdy obdarovat nedodržuji striktní hranice, mám to stejně jako Petra – nechávám to na přirozenosti a spontánnosti.

A na závěr. Nosí hračky pod stromeček Ježíšek, Santa nebo někdo jiný?

Petra: No, každá rodina to má po svém, já osobně si každý rok říkám, že ten někdo by to měl přestat přehánět, mám fóbii z hromad pod stromečkem. Až loni to u nás bylo vyslyšeno a ráda bych udržela lehký tón Vánoc i v dalších letech. Jo, a když ten někdo nakupuje na Hračkárně, jsou chvíle pod stromečkem bez zbytečného zděšení.
Bára: Máme dvě velké děti – 18 a 15 let a tříletou holčičku. Po několika letech, kdy byl Ježíšek odtajněn, musím říct, že se ráda zase teď vracím do vánoční atmosféry, jejíž nedílnou součástí Ježíšek je.

Hračkárna - festival stylových hraček začíná v sobotu 14. listopadu od 10 hodin. Vstupné na akci je  90 Kč pro dospělé, děti mají festival zdarma. Více o akci se můžete dozvědět na facebooku ZDE.


Autor: David Peltán





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.