PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jeden svět Tábor


Festival / filmů




Město: Tábor

Datum: 20.03.2016 od 18:00 hod.

Místo: ZŠ Bernarda Bolzana, MP7, Cesta, Baobab

 
 

Festival se koná v sále Základní školy Bernarda Bolzana na Školním náměstí a v klubu MP7 na Žižkově náměstí. (místa jsou od sebe vzdálená několik desítek metrů)

PROGRAM FESTIVALU:

Čtvrtek 17. března 2016

MALLORY
Helena Třeštíková, ČR, 2015, 101 min.
19:00 ZŠ Bernarda Bolzana (Školní nám.)
Mnoho drogově závislých matek je při narození dítěte skálopevně rozhodnuto s narkomanií přestat, málokterá to však zvládne. Mallory svůj život kvůli malému Kryštofovi restartovat dokázala, přestože „nečekala, že to bude tak hustý“. Díky své nezdolnosti a odhodlání ale nakonec dokázala nepřízeň osudu zvrátit. Nejnovější časosběrný snímek režisérky Heleny Třeštíkové, oceněný na MFF v Karlových Varech, přináší životní příběh, který spěje ke světlu na konci tunelu. Po filmu bude následovat debata s protagonistkou filmu Mallory.

Pátek 18. března 2016

PEČOVATELKA ALICE
Sander Burger, NL, 2015, 80. min.
17:30 ZŠ Bernarda Bolzana (Školní nám.)
Alice je prototyp „pečujícího robota“, s mechanickým tělem a lidskou tváří, jehož schopnosti rozvinul tým vědců a vědkyň z amsterdamské univerzity. Ve spolupráci se sociálními pracovníky vznikne pilotní program, ve kterém má Alice sdílet domácnost se třemi osaměle žijícími osmdesátnicemi. Ty nejprve své opatrovnici nedůvěřují, nakonec k ní ale najdou cestu. Po filmu následuje debata s Víťou Beranem, členem výzkumné skupiny robotiky na FIT VUT v Brně.

CO SE NENOSÍ
Jaak Kilmi a Lennart Laberenz, EST, 58 min.
20:00 Caffe&Galerry MP7
Upcyklace je čím dál rozšířenější metoda, která dokáže využít materiál z přebytečných výrobků k vytvoření produktu vyšší hodnoty. Své kolekce podle tohoto principu vytváří i estonská módní návrhářka Reta Ausová. Využívá textil, který by běžně skončil na skládce, podobně jako další tisíce tun oblečení, které se neprodalo nebo vyšlo z módy. Při pátrání ve stopách módního průmyslu, od obchodních řetězců až k asijským velkovýrobnám, si Reta ověřuje, jak je taková nadprodukce dlouhodobě neudržitelná, jak hazarduje se zdravím lidí a neúměrně plýtvá zdroji celé planety.

Sobota 20. Března 2016

BABUŠKY Z ČERNOBYLU
Holly Morris, USA, 2015, 72 min.
14:00 MP7
Po černobylské katastrofě se bezprostřední okolí jaderného reaktoru stalo zemí nikoho. Opuštěné ulice měst i vesnic jsou dnes zarostlé stromy, jejich korunami šumí vítr. Uprostřed této zakázané zóny přesto existuje život. V dřevěných chatrčích tu přebývají bábušky, ženy, které se po nucené evakuaci vrátily ilegálně zpět do svých domovů. Vrátily se na místo, kde se narodily a kde také chtějí zemřít.

TAK DALEKO, TAK BLÍZKO
Jaro Vojtek, SK 2014, 80 min.
15:30 MP7
Když otec těžkého autisty Andreje žádal, aby bylo na Slovensku vybudováno speciální zařízení pro děti s tímto vývojovým mentálním hendikepem, řekli mu, že si ho má postavit sám. Postavil. Slovenský režisér Jaro Vojtek po sedm let sledoval nejen úsilí jeho, ale také dalších rodičů, kteří se učí žít s různými typy autismu svých dětí. Po filmu bude následovat debata s Petrou Marešovou ze sdružení APLA Jižní Čechy, z. ú. (asociace pomáhající lidem s autismem) + hostem.

ZAJATCI
Volodymyr Tykhyy, UA 2015, 88 min.
18:00 ZŠ Bernarda Bolzana (Školní nám.)
Je 20. února 2014. Na kyjevském Majdanu umírá při střetech vládních vojáků a demonstrantů přes 50 lidí. Student biologie Saško, který tu ošetřoval raněné, se při soukromém pátrání po jednom z vojáků setkává s účastníky z obou stran krvavého konfliktu. Jak dalece se jeho protivníci liší od něj samotného?

MŮJ DŽIHÁD
Mark de Visscher, Belgie 2015, 52 min.
20:00 ZŠ Bernarda Bolzana (Školní nám.)
Tisíce muslimů žijících v Evropě se nechalo zlákat radikální ideologií takzvaného Islámského státu a odjelo na východ bojovat svou „svatou válku“. Jen Belgii loni opustilo přes 400 mladíků. V regionu Vilvoorde snad „každý zná někoho, kdo odešel bojovat“, a místní muslimská komunita se na tuto situaci snaží reagovat. Její výraznou osobností je imám Sulyaman, který srozumitelně vysvětluje příčiny této radikalizace a svým výchovným působením ukazuje, jak jí lze předcházet.

Neděle 20. Března 2016

Jeden svět nejen pro děti
14:00 MP7
Promítání snímků Rok bez rodičů, Nejsem z cukru a Dům plný snů. Po filmech následuje povídání s dětmi o příbězích z filmů.

NEMUSÍŠ S LÁSKOU, STAČÍ S CITEM
Lenka Vochocová a Kateřina Bubeníčková, ČR 2015, 52 min.
16:00 MP7
Je sexualita lidí s mentálním hendikepem v dnešní společnosti stále tabu? Pokud ano, tento dokument se ho snaží zbořit. Sledujeme v něm příběh čtyř hlavních aktérů, dvou žen a dvou mužů. Partnerství, sexualita, ale také otázka rodičovství jsou ústředním tématem jejich diskusí. Zda je například lepší přijít ve čtyřiceti o panictví s prostitutkou, nebo si počkat na pravou lásku. Po filmu následuje debata s docentkou Danou Štěrbovou, která se jako klinický psycholog, manželský a rodinný poradce specializuje právě na téma sexuality osob s mentálním postižením.

CAFÉ WALDLUFT
Matthias Kossmehld, D 2015, 79 min.
18:00 MP7
Býval to po desetiletí rodinný penzion, výchozí bod pro procházky v bavorských horách. Dnes turisty každoročně proudící do Berchtesgadenu čeká překvapení. Café Waldluft se proměnilo ve zvláštní místo. Jeho majitelka, bodrá Rakušanka „mama Flora“, se tu rozhodla ubytovávat výhradně žadatele o azyl. Hotel se tak stal dočasným domovem těch, kteří utekli za bezpečím a lepším životem. Pomáhají s jeho provozem, obsluhují hosty restaurace, sžívají se s vesnicí a mezitím čekají na úřední vyřízení svých případů.

iSHORTS
20:00 MP7
Superjednotka, Tohle není hra, Rovnováha, Strip, Finistre. Pět krátkých studentských filmů uvedených ve spolupráci s organizací iShorts. Studenti rakouských, německých, polských, slovenských a českých filmových škol představují svůj pohled na téma „hledání domova“

Více na facebooku Jeden svět Tábor, webu Jednoho světa (www.jedensvet.cz/2016/tabor).


Více o akci Jeden svět Tábor na webu akce






Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.