PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Jeden svět v Českém Krumlově


Festival / filmový




Město: Český Krumlov

Datum: 20.03.2016 - 19.03.2016

Místo: Městské divadlo

 
 

Hledání domova. Tak zní slogan letošního mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se od 17. do 19. března uskuteční také v Městském divadle Český Krumlov. Návštěvníci se tradičně mohou těšit i na debaty se zajímavými hosty.

„Festival se nově zaměří na oblasti, které se v minulých ročnících neobjevovaly – pečující roboty pro osamělé staré lidi, osamělost jedince v individualistické společnosti na příkladu švédského modelu, muslimské sektářství v Pákistánu, střet příznivců bicyklu se světem aut či mrazivý pohled do života v Severní Koreji,“ uvedla koordinátorka festivalu v Českém Krumlově Václava Šnokhousová.

Festival bude slavnostně zahájen 17. března v 17 hodin. Prvním dokumentem na programu je belgický snímek Můj džihád. O dvě hodiny později naváže film Mezi věřícími. V pátek je na programu trojlístek Pečovatelka Alice, Kola versus auta a Mallory. V sobotu se začne filmem V paprscích slunce a finální tečkou bude Švédská teorie lásky.

Letošní novinkou je, že dokumenty budou promítány s anglickými titulky, aby si festival mohli užít i zahraniční návštěvníci Českého Krumlova.

Z doprovodného programu vyzdvihla Václava Šnokhousová hlavně teoretický seminář s režisérem Bohdanem Bláhovcem, který se uskuteční 19. března od 13 hodin v divadelním klubu Ántré. „Seminář obsahuje úvod do dokumentárního filmu, základní režijní přístupy k dokumentárnímu filmu na základě konkrétních ukázek z celosvětové dokumentární tvorby,“ nastínila Václava Šnokhousová.

Benefiční koncert

Je již tradicí, že se před samotným festivalem v Českém Krumlově koná benefiční koncert pro Jeden svět. Letos je naplánovaný na pátek 11. března. V klubu Fabrička vystoupí písničkář Xavier Baumaxa a perkusivní kytarista Tomáš J Holý.

Školní projekce

Součástí festivalu jsou školní projekce, které se od 14. do 18. března uskuteční v nízkoprahovém klubu Bouda, Městském divadle Český Krumlov a přednáškovém sále Gymnázia Český Krumlov. Rozděleny jsou na věkové kategorie. Mladší děti uvidí tři dvacetiminutové snímky na téma jinakost, šikana, odloučení od rodiny, migrace, válečné konflikty, život s postižením a aktivní občanství. V nabídce pro žáky a studenty od 14 let jsou filmy Amal, Blízký daleký východ, Co se nenosí a Můj džihád.

Spolupořadateli festivalu v Českém Krumlově jsou Centrum pro pomoc dětem a mládeži, Gymnázium Český Krumlov a Člověk v tísni. Dále se podílí Městské divadlo v Českém Krumlově a Českokrumlovský rozvojový fond. Záštitu převzali starosta Českého Krumlova Dalibor Carda a senátor Tomáš Jirsa.





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Ohm Square

Hudba / koncert / elektro
Veselské pískovny
27.07.2024 od 20:00 hod.

 

veselská ozvěna 2024 - blue romantic cimbal

Hudba / koncert duchovní hudby
Kostel sv. Štěpána Horní Bukovsko
27.07.2024 od 19:00 hod.

 

Keltský svátek Lughnasad

Festival / Lughnasad
Housův mlýn, Pod Holečkovými sady 383/1, Tábor
27.07.2024 od 18:00 hod.

 

Václav Hudeček na Hluboké

Hudba / koncert / klasická hudba
kostel. sv Jana Nepomuckého
27.07.2024 od 18:00 hod.