PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Prozradí Peshata, co se skrývá za sifonem? + SOUTĚŽ


Pátek, 12.03.2010 / rozhovor

 

Už přes deset let brázdí české punk rockové vody táborská kapela Peshata, která se od ostatních odlišila texty - bajkami o zvířátkách a dechovou sekcí. Dnes Peshata pokřtí svůj šestý titul. Začátek koncertu s křtem kompaktu je ve 20 hodin v táborském klubu Milenium. Kytarista a zpěvák Martin Mareda k novince pustil pár informací.

Pověz tedy něco k novému Cd, zatím všechny informace tajíte…

Nové cd se jmenuje Svět za sifonem. Natáčeli jsme ho od října v táborském studiu Kocis sound. Nahrávání a mix měl na starosti Luboš Kocourek. Mastering nakonec provedl Přemek Haas ze studia PyHa, když jsme předtím vyzkoušeli i jiná masteringová studia, např. i v USA. Design obalu má na starosti Ondřej Karpíšek, který nám k minulé desce dělal i klip a ani tentokrát tomu nebude jinak. Klip se už připravuje.

Kolik má album písní a k jaké z nich bude klip?
Na albu je jedenáct nových skladeb plus jedna předělávka deset let starého songu. Na konkrétní písničku ještě klip není vybrán, v současné době zatím sbíráme nápady, ale vypadá to, že tentokrát nezůstane pouze u jednoho klipu.

PeshataA předělávka?
Ano, jedná se o skladbu Pohádka o zlých nohách z alba Děti ze stanice ZOO. Už na minulém CD byla jedna “zrekonstruovaná” vykopávka, a to Titanik z našeho druhého dema. Zdál se nám dobrý nápad předělat další “stařenku” do nových aranží s dechovou sekcí.



Kapela se vyvíjí, jak se bude nové album lišit od ostatních?
Hlavní změnou je určitě nový zpěv Tomáše Blažka. Ale jiné velké změny, ať od nás fanoušci nečekají. Možná je na kompaktu pár netradičních skladeb, dokonce i pro Peshatu! Hrajeme například s netradičními nástroji jako smyčcemi. Naprostá většina písní je ale, řekl bych, klasická Peshata. To znamená, že se fanoušci můžou těšit na porci energických skladeb s výraznou melodií, všudypřítomnou dechovou sekcí a “praštěnými” texty.

Zvířátkovými?
Ne výhradně. Na CD je například skladba o nadějné hráčce tenisu, nebo o přáních muže ve středním věku.

V době, kdy se vše vypaluje a stahuje, jaká je motivace pro to, zvěčnit písně na CD nosiči?
Taky jsme o tom dlouho přemýšleli. Doba je taková, že k nahrávkám kapel (a nejen k nim) se člověk dostane jednoduše a zadarmo. Já proti tomu ale nic nenamítám. Mně je v podstatě jedno, jak se člověk dostane k našemu CD. Pokud si ho někde stáhne, zalíbí se mu to a pak přijde na koncert? To je přece skvělý! Přesto vše, ale pořád myslím, že se pár stovek lidí najde, kteří budou chtít mít desku fyzicky doma a mazlit se s ní. Konkrétně pro tyhle naše věrné fanoušky CD vydáváme.

Kde CD lidé koupí?
Pevně věřím, že bude k prodeji na našem křtu v sobotu. Kompakty totiž ještě teď nemáme fyzicky v ruce. Jinak k sehnání bude klasicky přes náš eshop na webu, nebo na našich koncertech.

Na co se mohou návštěvníci křtu těšit, máte přichystané něco extra?
Mohou se těšit na vystoupení našich kamarádů Totálního nasazení, Hodně Podně a naší maličkosti. Pokud vše vyjde, křest zajímavý určitě bude. A možná přijde i instalatér. Se nám podívat na ten sifon….

Co se skrývá za sifonem?
No, jak se zpívá v textu “...určitě tam žijou bytosti...”. Tohle je spíš otázka na textaře Petra Bínu jaké zkušenosti měl nebo má se světem za sifonem a jak si ho představuje. Já osobně bych ho radši moc nepoznával.

SOUTĚŽ od dva ještě teplé kousky nového CD Peshaty!!!  Více v sekci SOUTĚŽE...


Autor: David Peltán