PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Býval slavný jako Prodaná nevěsta, dnes noty k Zakletému princi nemohli najít

Býval slavný jako Prodaná nevěsta, dnes noty k Zakletému princi nemohli najít

Čtvrtek, 28.01.2016 / fotoreport + článek

 

Opravdovou raritu v podobě české opery Zakletý princ skladatele Vojtěcha Hřímalého si připravilo Jihočeské divadlo. Naposledy se hrála v roce 1952. V novodobé premiéře ji můžete zhlédnout 29. ledna v budově Jihočeského divadla.

Libreto na motivy komedie Johanna von Plötze Der Verwunschene Prinz vypráví příběh venkovského ševce, jenž večer „přebere“ a ráno se místo v hospodě vzbudí na zámku jako princ. Svou přeměnu chytře obrátí ve svůj prospěch. Vše je samozřejmě ještě okořeněné správnou milostnou zápletkou.

Po 120 letech se vrací do Budějovic

Operu měl měl původně zpracovat Bedřich Smetana, nicméně se obchodně nedohodl s autorem libreta Jindřichem Böhmem. Mohla se tak dostat na stůl koncertního mistra a prvního houslisty Prozatímního divadla Vojtěcha Hřímalého (1842 – 1908).

Dnes prakticky neznámá opera byla ve své době velmi populární. Premiéru měla 13. května 1872 v budově pražského Novoměstského divadla, tedy 6 let po slavné Prodané nevěstě. Té ostatně dokázala zdatně konkurovat - na počet repríz za ní zaostala o pouhých 6. Dobová kritika rovněž nešetřila chválou a inscenovala se i v zahraničí. V Českých Budějovicích operu uvedlo plzeňské divadlo v roce 1897. Zakletý princ se sem tedy vrací po téměř 120 letech.

V českých zemích se Zakletý princ hojně hrál až do 30. let 20. století. Jediná inscenace opery po 2. světové válce byla provedena roku 1952 Slezským divadlem v Opavě. Její pozdější absenci způsobila prezentace skladatele coby zásadního odpůrce Bedřicha Smetany a její hodnocení jakožto „práce na rozcestí mezi komickou operou a operetou“ s prvky dobové populární hudby.

Partitura ani klavírní výtah nebyly vydány tiskem. Budějovická inscenace vychází z opisu z roku 1896, který se zachoval v archivu Divadla J. K. Tyla v Plzni – rodném městě skladatele.

„Je to hudebně zajímavý kus s vlasteneckým podtextem, který se v mnohém Smetanou inspiruje. Mísí se zde vysoký styl, dobová populární hudba i prvky hudebního humoru. Jelikož není žádná interpretační tradice, bylo to pro nás jedno velké objevování,“
nechal se slyšet dirigent Jan Bubák.

Nic srovnatelného ještě nezažil

„Museli jsme samozřejmě dost škrtat a podtrhnout děj. Vzhledem k době svého vzniku byl text plný archaismů i parodicky 'intelektuálního jazyka'. To jsme značně omezili, aby byl srozumitelný, ale snažili jsme se zároveň zachovat atmosféru a komičnost,“ popisuje režisér Miloslav Veselý.

V Jihočeském divadle v této opeře debutuje řada mladých operních tváří – barytonisté Aleš Janiga a Martin Štolba (princ Miroslav), tenorista Peter Malý (švec Toník, v alternaci s Alešem Voráčkem) a sopranistky Zuzana Benešová a Kristýna Vylíčilová (Toníkova nevěsta Evička).

„Protože nám vypadl kolega, dostal jsem tuto roli na poslední chvíli a učil se ji dnem i nocí. Nic srovnatelného jsem ještě nezažil. Je velmi dějová, plná situačního humoru a recitativů. Spoustu věcí si musíte hlídat, jinak to nebude fungovat,“ vysvětlil jeden z představitelů hlavní role tenorista Aleš Voráček

foto: Michal Siroň

Účinkují:
Princ Miroslav / Aleš Janig / Martin Štolba
Baron Jestřáb / Alexandr Beň / František Brantalík
Doktor Zimotřas / Pavel Klečka / Peter Paleček
Marta Knejpková / Miroslava Veselá / Dagmar Volfová
Toník, její syn / Peter Malý / Aleš Voráček
Evička / Zuzana Benešová / Kristýna Vylíčilová
Kosma Damián Brk / Jan Markvart / Michal Pavel Vojta
a další

Premiéra bude 29. ledna, nejbližší reprízy 1., 3. a 25. února, 3. a 17. března a 6. a 16. dubna. Lístky stojí od 240 korun a rezervovat si je můžete na www.jihoceskedivadlo.cz.


Fotografie


Autor: Ondřej Brynych