PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Tábor na týden zaplaví kultura ze Slovenska. Uvidíte filmy, poslechnete blues i literaturu


Sobota, 19.11.2011 / pozvánka

 

Na celý týden se do Tábora přestěhuje slovenská kultura. Přinese filmovou klasiku Juraje Jakubiska, bluesovou i alternativní hudbu a autorské čtení Michala Hvoreckého. Start Dnů slovenské kultury v Táboře je v pondělí 21. listopadu.

Dny slovenské kultury začínají v pondělí 21. listopadu ve 20 hodin v budově Střelnice Jakubiskovým filmem Vtáčkovia, siroty a blázni z roku 1969, kde si hlavní roli zahrála Magda Vašáryová. Až do čtvrtka ve stejný čas pak návštěvníci akce zhlédnou jeden z dalších režisérovo filmů. K vidění tak bude Dovidenia v pekle, priatelia, Tisícročná včela či Nejasná zpráva o konci světa.

V pátek 25.listopadu  Dny nabídnou dvojkoncert kapel – bluesové ZVA 12-28 band a Takapela – v klubu Recykle music bar od 21 hodin. Zvolenská kapela ZVA 12-28 Band se zabývala osobitou interpretací bluesových standardů, postupem času ale začala převažovat vlastní tvorba frontmana s chraplavým hlasem Nora Červenáka. Ten se před časem usadil v Táboře.

„Norbert spravil zásadnu chybu, akej sa muzikant nemá dopúšťat pri potulkách svetom. Prespal v cudzom meste viac ako jednu noc. Každý hľadá šťastie, a ja ho Norbertovi úprimne prajem. Zaslúži si ho. Samozrejme, že to fungovanie kapely trošičku zkomplikovalo. Nemôžme si dovoliť uskutočniť len jeden sólo koncert. Musíme hrania spájať do dvojíc - trojíc. Ekonomika nepustí ani fanatického bluesmana. Pred rokom 2009 sme odohrali okolo 80 koncertov ročne. Tento rok to bude len niečo málo cez 60 koncertov,“ komentoval stav bubeník Peter Krško.
Takapela se skládá ze dvou slovenských táboráků - výtvarníka Juraje Horvátha a skladatele Kuba Kudláče. Dalším členem je violoncellista Juraj Alexander.

Na sobotu 26. listopadu je připravené autorské čtení. Od 19 hodin si ho na starost ve vinotéce U Černého kocoura a zeleného stromu vezme bratislavský spisovatel a publicista Michal Hvorecký, který byl v roce 2009 oceněný Mezinárodní novinářskou cenou v Berlíně.

„Do Tábora se po dvou letech moc těším. Je to malé město s velikou minulostí a architekturou. Rád bych na čtení představil román o Dunaji, který vyjde brzo německy, a pak taky česky. Přečtu i jednu novou vánoční povídku, ve které je hodně humoru a sebeironie a také tradičních slovenských pověr a zvyklostí. Budu vyprávět o své práci a životě v Bratislavě,“ prozradil Hvorecký.

Dny slovenské kultury v Táboře zakončí v neděli 27. listopadu od 15 hodin v budově Střelnice opět film Juraje Jakubiska - pohádka Perinbaba. Kromě zmíněných akcí můžete v klubu MP7 zhlédnout výstavu fotografií Laci Červenáka či v restauracích Recykle a Střelnice ochutnat slovenskou gastronomii. Všechny akce jsou přístupné veřejnosti zdarma, jen za koncert dvou kapel zaplatíte 100 korun.

„Slovenská kultura byla 75 let součástí naší kultury, mnoho Slováků našlo svůj domov tady u nás a osobně si myslím, že jejich kultura nám má stále mnoho co předat,“ říká za pořadatele Pavla Kohelová.


Autor: dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.