PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Patnáctá Pecha Kucha Night ve Vodňanech připomene textilní tradici města

Patnáctá Pecha Kucha Night ve Vodňanech připomene textilní tradici města

Pátek, 07.06.2019 / článek

 

Ve Vodňanech se uskuteční už patnáctá Pecha Kucha Night. Koná se v pátek 7. června od 20 hodin a 20 minut v areálu textilky Jolava na adrese Dr. Hajného 464. Večer má téma, které velice dobře sedí k volbě prostoru: Hladce obrace. Pokud by pršelo, přesune se Pecha Kucha do Kulturního domu.

O nitích v přeneseném významu, nitích skládajících naše životy, promluví vodňanské rodačky Kamila Havlínová a Michaela Ditrych Lenc s dcerou Madlenkou Annou. Ty ve třech putovaly do španělského Santiaga de Compostela.

Když se Míše na podzim 2017 narodila dcera, zdálo se, že jejich společný sen bude muset ještě pár dalších let počkat. „Co kdybychom vyrazily i s Madlenkou?" pronesla po pár měsících v nové roli matky Míša. Kamča odvážně souhlasila. Všechny tři vodňanské poutnice, jejichž věkový průměr byl tou dobou něco pod dvacet (rozumějte, dvakrát 29 let a jednou 10 měsíců), tedy v září 2018 vyrazily z Porta po stopách sv. Jakuba.

Nepříliš hladce zatím běží život Oldy, vyléčeného narkomana, kterému pomohla nastoupit lepší cestu nezisková organizace Prevent Prachatice.

V jižních Čechách žije mnoho šikovných lidí. Patří k nim i ženy z písecké Prácheňské umělecké besedy, které tvoří svá barevná textilní díla metodou patchworku. Jak vypadá tato technika a proč je tak baví, vysvětlí ve svých dvaceti obrázcích.

Ze stejného města přijede Bohumil Bernášek, tvůrce výstavy k sedmdesátému výročí slavné továrny Jitex, která měla svoji pobočku i ve Vodňanech. „Historie závodu ve dvaceti obrazech v roce výročí založení. Jak Jitex ovlivnil textilní výrobu, město i životy zaměstnanců a spotřebitelů,“ zní popis Bernáškova povídání.

Do Vodňan se vrátíme s členkou Vodňany žijou Kateřinou Mašlovou, která věnuje dvacet obrázků historii zdejší výroby textilu. A určitě i pro mnohé místní bude překvapením, kolik různých závodů ve Vodňanech fungovalo. Kdo dnes ví třeba to, že se v městě obklopeném rybníky vyráběly ponožky?

Od roku 2006 se textilní tvorbě věnuje módní návrhářka Šárka Žlábková.Specializuji se především na návrhy a výrobu originálních dámských společenských šatů, kterým nechybí jedinečnost, svéráznost a styl. Díky jisté dávce extravagance se vaše šaty stanou doslova uměleckým dílem,“ říká Žlábková.

Jediným architektem mezi deseti prezentujícími bude Luka Križek. Ten v Praze spolu s Radkem Bláhou provozuje IO Studio, komorní architektonickou kancelář, jež má za 10 let svého působení za sebou více než 240 úspěšných projektů a řadu lokálních i mezinárodních ocenění. Mezi jejich realizace patří síť restaurací Budvarka či interiér kavárny Rudolfinum v sídle České filharmonie v Praze.

Pod jménem By Bro se skrývá Ivana Kocmanová, která se věnuje tvorbě originálních výšivek. Říká o nich, že to jsou vzpomínky vyšité do látky a prošité do srdce. Značného úspěchu v podnikání dosáhla

Petra Plemlová z Tábora. Vybudovala z ničeho firmu Unuo design. Petra Plemlová navrhuje, vyrábí a prodává designové látky a metráž, která je speciálně atestovaná pro děti. V roce 2017 získala Cenu čtenářů MF DNES a iDNES.cz za Nejlepší podnikatelský příběh roku.

Další úspěšnou ženou na patnácté vodňanské Pecha Kucha Night bude Marie Sušánková. Designérka, která se specializuje na pletení technikou brioche. Je aktivní také na serveru Ravelry.com, kde se sdružují pletaři a pletařky z celého světa. Právě tam je možné koupit její návody na pletení originálních vzorů.

Vstupné na Pecha Kucha Night Vodňany je jako tradičně dobrovolné, bude použito k pořádání dalších kulturních akcí.




Pecha Kucha Night Vodňany vol. XV
téma Hladce obrace
areál textilky Jolava Vodňany, Dr. Hajného 464, GPS 49.1473956N, 14.1818575E
20.20 hod.
Vstupné: dobrovolné

PKN, která pochází z Tokia a její název znamená v japonštině „povídání”, se koná ve více než tisícovce měst po celém světě, a jejich počet každým dnem roste. Princip PKN je velice jednoduchý: každý prezentující promítá 20 obrázků a ke každému hovoří 20 vteřin. Je tak zajištěno, že se člověk dozví mnoho zajímavého za velmi krátkou dobu. „Jihočeské Benátky“ jsou tak jedním z nejmenších měst na světě, kde se PKN koná.

Autorem plakátu je stejně jako u předchozích čtrnácti večerů Pecha Kucha Night Vodňany grafik Jaromír Hárovník. www.verypopularform.cz

Facebook.com/vodnanyzijou
www.Vodnanyzijou.cz
www.Pechakucha.org 


Fotografie


Autor: Ondřej Šmíd





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Náhodný Výběr - 10 let + UDG + Láska

Hudba / koncert
Hotel Palcát Tábor
20.04.2024 od 18:30 hod.

 

Tros Sketos

Divadlo
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
20.04.2024 od 19:00 hod.

 

morava + fantom

Hudba / hudební večer
Kulturní dům Veselí nad Lužnicí
20.04.2024 od 20:00 hod.

 

Undergroundová pouť z Ameriky do Fabriky

Hudba
MC Fabrika, Jeronýmova 6, Č. Budějovice
20.04.2024 od 13:00 hod.