PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


„Toman odhalil temné kouty mojí duše,“ říká Jiří Macháček o své nové filmové roli

„Toman odhalil temné kouty mojí duše,“ říká Jiří Macháček o své nové filmové roli

Úterý, 11.09.2018 / článek + video

 

Na roli šéfa poválečné československé zahraniční rozvědky Zdeňka Tomana se herec Jiří Macháček připravoval dlouho a pečlivě. Komplikovanou a rozporuplnou postavu muže, který na jedné straně zásadně přispěl k uchvácení moci komunisty v roce 48 a na straně druhé umožnil po válce za velké peníze odchod desetitisícům židovských uprchlíků na západ a dál do Palestiny, odkrýval postupně.  

"O postavě jsem se dozvěděl každým dnem a každou scénou vždycky něco dalšího. Jako kdyby čověk stáhnul z cibule další šlupičku,” řekl během jednoho z posledních natáčecích dní Jiří Macháček a zároveň přiznal, že díky postavě Tomana v sobě odhalil i temné kouty duše, o kterých neměl ani tušení.
“Jsem rád, že vyplavaly na povrch díky téhle roli vlastně jenom pro ten příběh,”
ujišťuje Macháček, že si temnou stránku kariéristy, šmelináře a obchodníka s osudy lidí Tomana do civilu neponese.

Natáčení filmu, které s pauzami trvalo celý rok, předcházely dlouhé diskuze s režisérem Ondřejem Trojanem nad scénářem, jednotlivými dialogy, ale třeba i pořadím scén. A samozřejmě učení textu.

Já musím umět celou roli zpaměti alespoň měsíc před natáčením tak, abych si byl jist, že to všechno můžu ze sebe vysypat, jak v leže tak v běhu, rychle nebo pomalu, že to zašeptám nebo zakřičím a tak podobně. Pak už si hledám jenom další možnosti, jak by to šlo ještě udělat jinak. Tohle všechno musím mít hotovo, abych si natáčení mohl užít. Vlastně nesnáším, když se někdo začne učit text teprve před scénou. Teda s výjimkou Romana Luknára (ve filmu v roli Jana Masaryka), u něj mi to nevadí, on je pak stejně vždycky skvělej,” vysvětluje s úsměvem Jiří Macháček, co pro něj bylo před samotným natáčením nejdůležtější.

Film Toman režiséra Ondřeje Trojana jde do českých kin 4. října. Vedle Jiřího Macháčka a Romana Luknára vidí ve snímku diváci Kateřinu Winterovou, Kristýnu Bokovou, Stanislava Majera, Marka Taclíka, Jaromíra Dulavu, Miroslava Táborského, Aleše Procházku a další. 

Více o filmu na www.toman-film.cz
 

Oficiální trailer


Autor: - i, dap -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Young blood night

Hudba / dj / hip hop - dnb - dubstep - minimal - rap
Žižkárna
19.04.2024 od 20:30 hod.

 

Barbar Punk + Piknik

Hudba / koncert / punk
rockle
19.04.2024 od 20:00 hod.