PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival pro Tibet ve Strakonicích přiblíží buddhistickou kulturu

Festival pro Tibet ve Strakonicích přiblíží buddhistickou kulturu

Sobota, 18.03.2017 / článek

 

Další ročník festivalu pro Tibet se koná dnes, v sobotu 18. března, od 15 hodin v čajovně Pod Stolem ve Strakonicích. Těšit se můžete na film dokumentující měnící se roli ženy v tradičním klášterním systému tibetského buddhismu, na životopisný dokument o nejoceňovanějším buddhistickém učiteli 20. století a nebo na dokument o projevech buddhistického učení na Západě a o jeho konfrontaci s vědou, psychologií, genderovou teorií a uměním.

Přednáška Pavla Šolce pak představí praktickou stránku buddhismu dle učení Drtikola a Štekla. Nebude chybět pohodová atmosféra, výborné čaje a občerstvení.


Akci pořádá ve spolupráci s MOSTem skupina Učení Fráni Drtikola, Čajovna Pod Stolem a Šmidingerova knihovna. Vstupné dobrovolné, veškerý výtěžek z festivalu je určen na podporu vzdělání buddhistických mnišek.

PROGRAM:


15:30 - Požehnání / Blessings: The Tsoknyi Nangchen Nuns of Tibet
Victress Hitchcock / USA / 2009 / 104 minut

Dokument Požehnání vysvětluje klášterní systém tibetského buddhismu a měnící se role žen v něm. V dokumentu jsou použity archivní ukázky z doby, kdyby byly kláštery ničeny a mnoho mnišek bylo uvězněno. Pár přeživších se ukrylo v jeskyních a o mnoho let později pomáhaly kláštery opět budovat. Autorka dokumentu zpovídá mnišky a také ženy, které přichází za mniškami, aby se s nimi setkali fyzicky i duševně.


17:30 - Zářící měsíc Khyentse Rinpočheho / Brilliant Moon: Glimpses of Dilgo Khyentse Rinpoche
Neten Chokling / Dokumentární / USA / 2010 / 57 minut

Film zachycuje život spisovatele, básníka a mistra meditace, jednoho z nejoceňovanějších tibetských buddhistických učitelů 20. Století – Khyentse Rinpočheho. Je známý jako učitel Jeho Svatosti dalajlamy, jeho život a učení byli inspirací pro všechny, kteří s ním setkali. Film byl natočen v Tibetu, Indii nebo Nepálu a s využitím animací, vzácných archivních záběrů a rozhovorů s některými z předních tibetských intelektuálů vypráví životní příběh od narození až do smrti po znovuzrození. Režie filmu se ujal Neten Chokling, který přináší silný a intimní pohled na tuto duchovní osobnost.

19:00 - Základy usilování - Ing. Pavel Šolc. Praxe buddhismu dle Drtikola a Štekla. Více informací ZDE

20:30 - Až budou létat oceloví ptáci / When the Iron Bird Flies: Tibetan Buddhism Arrives in the West
Victress Hitchcock / Indie / Nepál / USA / Velká Británie / 2012 / 96 minut

Film nás zavede zblízka na osobní cestu, zkoumající komplex navzájem se ovlivňujících vztahů mezi současným tibetským buddhismem a západní kulturou. Snímek se pokouší v hlubokém záběru zachytit zkušenosti a pohledy učitelů a praktikujících ve Spojených státech i jinde ve světě. Touto cestou osvětluje rozmanité dialogy, k nimž dochází mezi buddhistickým učením a vědou, psychologií, genderovou teorií a uměním. Film vytváří živý a zábavný portrét světa tibetského buddhismu, tak jak se projevuje na Západě, a klade zásadní otázku: Mohou nám tato prastará učení v dnešní stále chaotičtější moderní době pomoci nal&eacu te;zt skutečné štěstí a vytvořit rozumnější, soucitnější svět 21. století?
 


Autor: - i, dap -





Barokní dvůr Borotín pokračuje v rekonstrukci a prosí o pomoc

Další ročník soutěže neziskových organizací Máme vybráno, která se zaměřuje na obnovu památek, odstartoval. V prvním kole jde o to, kdo vyhraje krajské kolo a postoupí do celorepublikového finále. Do klání se letos opět zapojil i Barokní dvůr Borotín, který majitelé postupně zachraňují před zchátráním a po celý rok se v něm snaží dělat kulturně-společenské akce por dospělé i děti. Hlasování probíhá do 31. května, takže pokud máte chuť podpořit obnovu Barokního dvora Borotín, hlasujte ZDE

Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Alexej Sevruk: Evropanka

Ostatní / setkání / autorské čtení
Jednota
25.04.2024 od 18:00 hod.

 

Jiří Kubeček a Barbora Brabcová

Hudba
Divadlo Oskara Nedbala Tábor
25.04.2024 od 19:00 hod.

 

Bezplatné a anonymní testování na žloutenku, syfilis a HIV

Ostatní / bezplatné testování
parkoviště sv. Florián
25.04.2024 od 14:00 hod.

 

Hudební sklepy - Justin Lavash

Hudba / koncert / blues - folk - jazz - rock
Galerie M v Milevsku
25.04.2024 od 19:30 hod.