PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Festival Ostinato připravil speciální sváteční program Na půdě

Festival Ostinato připravil speciální sváteční program Na půdě

Čtvrtek, 16.11.2017 / článek

 

Budějovický festival Ostinato uvede na svátek 17. listopadu speciální program, tentokrát v premiéře prostoru Na Půdě – Studiové scéně Jihočeského divadla. Od 19.30 hodin vystoupí intepreti Axel Dörner (DE) s Ivanem Palackým a Petrem Vrbou, Diamond Terrifier (US) a Lambs Gamble (US/CA).  

Hráč na trumpetu Axel Dörner, hráč na trumpetu a elektroniku Petr Vrba a hráč na amplifikovaný pletací stroj Dopleta 180 Ivan Palacký se během uplynulých deseti, patnácti let potkávali v různých koutech Evropy a spolupracovali v rámci rozmanitých improvizačních seskupení. Teď se cíleně vydávají na cestu po několika podstatných městech České republiky, aby provedli summu těchto bývalých setkání.

„Axel Dörner hraje na trumpetu jako nikdo jiný", říkáte si zhruba kolem roku 2006 na jeho sólovém koncertě v Londýně. Definoval tenhle „jiný způsob hry" na trumpetu v roce 2001 na cd, které se jmenuje „Trumpet" (A Bruit secret, 2001). Mezitím x hráčů na trumpetu rozvíjelo tento způsob hry na trumpetu a dosáhli by i v trumpetě určitého stupně mistrovství, jak se říká, kdyby o něj kdy na trumpetu šlo.  „Axel Dörner hraje na trumpetu jako nikdo jiný", říkáte si ovšem znovu zhruba kolem roku 2017," láká pořadatel Jaroslav Bašta.

Axel Dörner pochází z Kolína nad Rýnem. Po studiích skladby, hry na trumpetu a hry na klavír přesídlil v devadesátých letech do Berlína, kde se rychle prosadil na scéně improvizované a experimentální hudby jako výjimečný muzikant, rozšiřující možnosti hry na trubku. Spolu se jmény jako Radu Malfatti, John Butcher, Xavier Charles nebo Franz Hautzinger se Dörner řadí mezi přední experimentátory na dechové nástroje. I když je stále velmi aktivní v mnoha improvizačních skupinách, v posledních letech také stále více vystupuje sólově s elektrionicky modifikovanou trumpetou.

Petr Vrba je hráč na trumpetu, elektroniku a preparované reproduktory. Podílel se na mnoha improvizačních projektech a spolupracoval s významnými muzikanty z celého světa (Xavier Charles, Kurt Liedwart, Yan Jun, Thomas Lehn, Tiziana Bertoncini, Angelica Castelló,...). Je spoluautorem pořadu 13 syrových na Radiu 1. Působí jako stálý člen Pražského improvizačního orchestru a skupin IQ+1, Poisonous Frequencies, Rouilleux, The MoND, 2 horses too many,...

Ivan Palacký je architekt, hudební experimentátor a zvukový umělec. Kromě četných spoluprací na hudebních projektech s improvizátory a hudebními experimentárory (Peter Graham, Andrea Neumann, Toshimaru Nakamura, Klaus Filip, Seijiro Murayama, Martin Küchen,...) založil skupinu Sledě živé sledě, působí s Petrem Vrbou v PIO a dále ve skupinách Pátí na světě, Rána a Koberce, záclony.

Koncert Axel Dörner (DE) + Ivan Palacký (CZ) + Petr Vrba (CZ) je součástí projektu Stará síť na novou hudbu. Toho se účastní pořadatelé zvukově-hudebních performancí v Praze, Českých Budějovicích, Pardubicích, Brně, Ostravě a Opavě a je podpořen Ministerstvem kultruy ČR.

Sam Hillmer aka Diamond Terrifier je skladatel, saxofonista, DJ, kurátor, vizuální umělec a v neposlední řadě výrazná osobnost newyorského "downtownu" a tamní noise-jazzové a experimentální scény. Dobře známý je především jako zakladatel brooklynského avantgardního ansámblu ZS (Ostinato 2010). Hillmerova solo inkarnace Diamond Terrifier (Ostinato 2014) je typický kosmopolitní a post žánrový projekt jehož filosofie spočívá zejména v pozitivní zvukové destrukci a manipulaci. Hillmer se ponejvíce věnuje zvukovým texturám a hladinám a skrze rozšířený rejstřík hráčských technik a podporou elektroniky pak vrství a manipuluje heterogenní zvukové světy se symptomy freejazzu, noise, ambientu, drone a bass music, euforického popu či minimalismu. Diamond Terrifier má na kontě k dnešnímu dni celkem tři alba, která vyšla u prověřených značek jako Terrible records, Northern Spy či Sockets Records. Sam Hillmer taktéž nedávno otevřel nový projekt zvaný Cipher na kterém se podílí Miho Hatori, Don Devore a Michael Baharie. Jejich první vinyl EP nazvaný "Chapel Master", vyšlo 13. října na labelu Styles Upon Styles.

Sam Hillmer se podílel a hostuje na novém albu Dust od Laurel Halo, pořádá festival You Are Here (aka The Maze) se svým vizuálním uměleckým duem Trouble (Laura Paris). Vystudoval Manhattanskou školu hudby v oboru saxofon a kompozice, studoval pod Bobem Mintzem, Markem Stambaughem a Reiko Fuetingem. Mezi jeho časté spolupracovníky patří mimojiné Arto Lindsay, Mick Barr, Weasel Walter, Chris Taylor, Greg Fox...a další.

Lambs Gamble je americko-kanadské trio produkující poloimprovizovanou hudbu rozkročenou mezi experimentální elektronikou, noisem, free jazzem a dekonstruovanými rockovými formami. Původně – od roku 2002 – šlo o příležitostný projekt basisty a hráče na elektroniku George Cremaschiho (KRK, Pražský improvizační orchestr) a perkusisty Fritze Welche (Peeesseye), jejichž spolupráce vyústila albem Memory Collapse, v roce 2009 se připojil kytarista, hráč na elektroniku a vokalista Eric Boros, známý ze skupiny Vialka. V trojici posléze vydali studivou desku Casual Pustule Lingo a živou nahrávku Jazz Puke on the Presidential Dancefloor. V letošním roce se skupina vrátila s LP Farewell Body Bags (Discombobulate Records).
Kapela hraje ve složení Eric Boros – electric guitar, electronics, voice, George Cremaschi – electronics, electric bass a Fritz Welch – percussion, voice.

Důležitá rezervace míst na info@ostinato.cz, vstupné s rezervací je 190 Kč, vstupné na místě bez rezervace bude 250 Kč. Více také na www.ostinato.cz


Odkazy a ukázky

Axel Dörner Ivan Palacký Petr Vrba
youtube.com/watch?v=vY9BH59qp68
youtube.com/watch?v=TleICJlQTqg
youtube.com/watch?v=Ym60hbU2DCQ
youtube.com/watch?v=nXDAVxFPims
youtu.be/r_ky7d_bYD0

www.vrrrba.cz
www.palacky.org
www.artycok.tv/9097/ivan-palacky
www.efi.group.shef.ac.uk/musician/mdorner.html
soundcloud.com/corvo_records_berlin/able-axel-dorner-jassem-hindi-from-waterkil-lp meteorismo.bandcamp.com/album/strictly-akustik

Diamond Terrifier


onthesly.co/diamond-terrifier/
onthesly.co/diamond-terrifier/

Lambs Gamble
wehavenozen.blogspot.cz/2009/09/lambs-gamble-2009-san-marino-syndrome.html

discombobulaterecords.com
archive.org/details/LGMasterV2 


Autor: - i -





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Jeden svět Vodňany 2024

Festival / dokumentárních filmů
Městské kulturní středisko
19.04.2024 - 20.04.2024 od 20:00 hod.
vícedenní akce

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.