PŘIDAT
AKCI
POSLAT
PLAKÁT
RYCHLÝ KONTAKT


Nový kulturní svatostánek vznikl ve smaltovně

Nový kulturní svatostánek vznikl ve smaltovně

Sobota, 31.10.2015 / fotoreport

 

V pátek 23. října otevřel v Českých Budějovicích své brány nový klub Sfinx v prostoru tovární haly v areálu této firmy. Přímo navazuje na festivalový experiment letošního Budějovického majálesu, kdy se po jeden týden budova proměnila na divadelně-hudební scénu.

Firma Sfinx už od roku 2005 smaltované nádobí nevyrábí. Produkci zastavila po 111 letech a zůstalo po ní mnoho nevyužitého průmyslového prostoru. "Oživovat taková místa a hledat pro ně nové uplatnění je teď velký trend. Už jsou podobné projekty i v Česku, a my to chtěli přinést také sem. Když jsme přišli na Sfinx, hned nás zaujal. Ředitel Petr Eliáš nám vyšel maximálně vstříc a dokonce nám pomohl s uvedením prostoru do použitelného stavu," popsala vznik scény Lucie Bílková.

To obnášelo opravy střechy, zatemnění, stržení omítky, odstranění výrobních strojů a zbavení se velkého množství prachu. Většinu práce odvedli dobrovolníci z organizačního týmu.

Experiment s názvem Pop-up Sfinx během majálesového týdne vzbudil značný ohlas a zrodila se myšlenka vybudovat v prostoru stálý klub. Větší část práce byla hotová. Zbývalo zejména zlepšit zázemí jako bar či toalety.

Na uskutečnění vize stálého klubu v industriálním prostoru se podílela část z týmu Budějovického majálesu s podporou spolku Piána na ulici a projektu Kulturní jádra BU2R Budějovického Budvaru.

"Chceme pomoct aktivním lidem se zajímavými nápady oživit kulturu a realizovat vlastní projekty i mimo Prahu. Je spoustu budov, které leží ladem, a zároveň lidí, jimž stačí málo. Nemusí se vše bourat, dá se to často využít pro užitečné věci," poznamenal Ondřej Kobza, zakladatel spolku Piána na ulici a iniciátor projektu Kulturní jádra, jehož součástí je i on-line manuál pro podobné případy na webu kulturnijadra.cz.

Klub pojme až 500 diváků. Vedle specifické atmosféry je velkou výhodou i fakt, že umístění vedle kolejí v průmyslové zóně ruší hluková omezení. Starat se o něj bude samostatná nezisková organizace Specific Factory. Na provoz nečerpá zatím žádné dotace, zaplatit by se měl ze vstupného a vlastního baru. Ceny za nájem jsou prý minimální a nutnou údržbu zařídí dobrovolníci.

Náplní klubu by měly být akce, které se jinam nehodí, třeba i kvůli velikosti prostoru nebo finančním nárokům. Využít prostor může kdokoliv se zajímavým nápadem. “Chceme, aby Sfinx nabídl útočiště i dalším pro Budějovice zajímavým akcím, které by jinak třeba ani nevznikly,” vysvětlila Bílková.

Již 7. listopadu sem zavítá Retroparty, 12. listopadu PechaKuchaNight a 13. listopadu tu pak zaduní největší drum'n'bassová akce na jihu Čech Therapy Session. Vystoupí zde ale třeba i skupina Tata Bojs se svou novou deskou a to 4. prosince.

"Rozjezd klubu začínáme zatím jen na pár událostech, intenzitu programu chceme postupně zvyšovat. Divadelní sezónu odstartujeme hned, jak budeme mít jistotu, že nám herci a diváci při představení nezmrznou,” podotkla Bílková.

Aktulity kolem nového kulturního stánku můžete sledovat ZDE


Fotografie


Autor: Ondřej Brynych, Kristýna Padrtová





Mohlo by se vám zamlouvat

 

 

Vstupenkový systém Bzuco



Kultura dnes


Music Stars ZUŠ Sezimovo Ústí a hosté

Hudba / koncert
Spektrum Sezimovo Ústí
19.04.2024 od 18:00 hod.

 

Večery S – Chansonet, David Šitavanc, Spolektiv

Hudba / koncert / folk, country, bluegrass
Divadlo U Kapličky, Husova 622/45, České Budějovice
19.04.2024 od 19:00 hod.

 

Yasha 96 + Méta Monde

Hudba / koncert / alternative
MC Orion
19.04.2024 od 20:00 hod.

 

Electric spring disco

Hudba / dj
No signal
19.04.2024 od 21:00 hod.